7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Barović – Svojina je neprikosnoveno pravo

Đuraševići
Đuraševići

Povodom raprava koje se vode u najavi donošenja novog Zakona o morskom dobru (ZMD) što će se razmatrati na tekućoj sjednici Skupštine, direktor JP “Morsko dobro (JPMD) iz Budve Rajko Barović je kazao da razumije zebnju koju žitelji primorja osjećaju za svoju imovinu.

“U svakom slučaju, svakom upitu koje je ovih dana stigao od građana treba posvetiti dužnu pažnju, pogotovo kada je u pitanju pravno definisanje svojinskih prava.”- naglasio je Barović.

Direktor JPMD kaže da razumije bojazan koju su iskazali građani sagledavajući pojedine odredbe predloga teksta ZMD kroz dvije aktuelne prizme od kojih se jedna Pravni stav Vrhovnog suda, vezano za svojinski režim u zoni morskog dobra, a druga je radna verzija predloga izmjena Zakona o eksproprijaciji.

“Nedovoljna informisanost građane dovodi, najblaže rečeno, do nedoumice i to sa pravom. Stoga smatram da bi bilo dobro, makar i u “minut do dvanaest”, kroz poslaničke amandmane i kroz određene inicijative, urgirati i djelovati kako bismo dobili jasan i precizan tekst ZMD, koji će odredbama garantovati svojinska prava. Svojina je neprikosnoveno i zaštićeno pravo još od Rimskog perioda.“- poručio je Barović. On je kazao da JPMD “nije adresa za ova pitanja jer su nadležnosti i aktivnosti Javnog preduzeća isključivo u domenu sprovođenja zakona.”
Barović naglašava da je po aktuelnim propisima prioritetna djelatnost JPMD, a koje će po novom zakonu biti ukinuto i pretvoreno u Agenciju pod direktnom kontrolom Vlade, bila
upravljanje, zaštita, uređenje i unapređenje korišćenja morskog dobra.

“U postupanju JPMD je prije svega upravljalo državnom imovinom i nije diralo u svojinska prava upisana u katastarkoj evidenciji u zoni morskog dobra. Navedeno je posljedica činjenice da je pitanje imovinskih prava i svojine pored Ustava, uređeno Zakonom o svojinsko pravnim odnosima i Zakonom o državnoj imovini.U periodu od osnivanja, JPMD zaključivalo je samo i isključivo ugovore o korišćenju morskog dobra za obavljanje privredne ili druge dozvoljene djelatnosti, znači samo ugovore koji su vezani za ostvarivanja prihoda na osnovu obavljanja djelatnosti u zoni morskog dobra, a ne i za redovno korišćenje. U čitavom periodu postojanja, JPMD je postupajući saglasno zakonskim propisima, ispoštovalo upisana prava na nepokretnostima u zoni morskog dobra, svih vlasnika i korisnika.”- poručio je Barović dodajući da je to preduzeće “otvoreno za pitanja i sugestije zainteresovanih građana”, iako su “ovlašćenja JPMD ograničena na sprovođenje zakona i odluka Vlade.”

Najčitanije