12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Barbić: Odmah smo tražili da zovu pomoć iz inostranstva

Vatrogasci

Gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević odala je danas priznanje i zahvalnost pripadnicima tivatske Službe zaštite i spašavanja, DVD Krtoli, MUP-a, Aerodroma Tivat, SMATSA, Porto Montenegra i Luštici Development, tivatskim preduzećima i građanima na pokazanoj požrtvovanosti tokom gašenja požara koji već danima bijesne na području Luštičkog poluostrva.

Na sjednici opštinskog Koordinacionog tima za pripremu i praćenje turističke sezone, gradonačelnica je ocijenila istakla da se situacija sa požarima “donekle odražava i na turističku sezonu jer su pojedini nautičari sa svojim jahtama zbog požara, otišli iz marine Porto Montenegro, kao i dio gostiju.”

„Sve medije smo obavijestili da su gosti i građani u Tivtu bezbjedni. Najvažnije je da smo proteklih dana  svi pokazali jedinstvenost, solidarnost i požrtvovanost kada je bilo najpotrebnije”- istakla je Matijević.

Komandir Šef Službe zaštite i spašavanja Zoran Barbić je rekao da je požar za tivatske vatrogasce počeo još 15.jula i da je iza njih šest noći neprekidne borbe sa vatrenom stihijom.

„Sva požarišta na teritoriji naše opštine su trenutno pod kontrolom, a i dalje je kritično na hercegnovskoj strain Luptice. Moram istaći da je bilo nezapamćeno, da je vjetar bio takvog intenziteta da su vatrogasci bili i u kritičnim situacijama. Najvažnije je da nemamo povrijeđenih i stradalih jer je ovo bila nezapamćena stihija. Očekujem da se do sjutra situacija potpuno stabilizuje i da možemo ljude i tehniku vratiti u našu bazu” -istakao je Barbić.

On je posebno naglasio da se od početka velikih požara na Luštici, Krtolima i Donjem Grblju zajedno  sa načelnikom tivatskog Odjeljenja bezbjednosti, Milovanom Radovićem, zalagao za međunarodnu pomoć.

Vlada je inače,  tu pomoć zatražila tek u kasnim polijepodnevnim satima drugog dana požara i to nakon što su joj prvo takav apel uputili gradonačelnici tri bokeljske opštine, Snežana Matijević, Vladimir Jokić i Stevan Katić.

Barbić je naglasio i  da se “pokazalo da bez podrške protivpožarne avijacije iz inostranstva požari ne bi mogli brzo biti stavljeni pod kontrolu”.

Izvor:S. L.

Najčitanije