„Barbaru“ čeka mjesto u muzeju, opština nema para za transport

Opština Tivat oklijeva sa davno dogovorenim prebacivanjem broda-veterana u Porto Montenegru

Barbara nekad
Barbara nekad

Iako je to trebalo da se desi još prošle godine, brod-oldtajmer „Barbara“ još nije prebačen u marinu Porto Montenegro gdje je toj motornoj barkasi staroj 91 godinu, obezbijeđeno mjesto novog eksponata u tamošnjoj muzejskog Zbirci pomorskog nasljeđa.

Atraktivan stari brod čije je renoviranje završeno, već mjesecima se nalazi na tzv. suvom vezu u marini i brodogradilištu komapnije „Navar“ u Bonićima kojoj Opština Tivat plaća zakup veza. U međuvremenu, Portoo Montenegro je po ranije postignutim dogovoru, već utrošio 14 hiljada eura u pripremu terena i izradu betonske tzv. posteljice koja će prihvatiti trup atraktivnog starog broda, a koji će biti smještan na platou ispred zgrade Zbirke pomorskog nasljeđa gdje će „Barbara“ ubuduće društvo praviti dvama najatraktivnijim eksponatima tivatskog pomorskog muzeja – podmornicama P-821 „Heroj“ i P-912 „Una“.

“Sam zahvat izmještanja “Barbare” iz Bonića  do lokacije Zbirke pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru je veoma kompleksan. Za to su potrebna specijalizovana vozila i dvije velike dizalice. U ove svrhe Opština Tivat pribavila je ponudu jedne specijalizovane firme, koja bi ovo mogla izvršiti, a procjenjena vrijednost poduhvata je 9.000 eura”- kazala nam je  portparolka lokalne uprave Branka Čelanović. Opština Tivat je vlasnik “Barbare” od 2007. kada je zatvoreno tivatsko vojno brodogradilište Arsenal gdje je taj mali brodić decenijama služio za prevoz radnika iz svih djelova Boke do posla u Tivtu.

Čelanović je dodala da je Opština za remont i konzervaciju “Barbare” koja je lani obavljena u ”Navaru” uložila 17 hiljada eura, ali da “prošlogodišnjim budžetom, Opšina nije predvidjela sredstva za transport” broda do Porto Montenegra.

„U pitanju su značajna sredstva i trenutno razgovaramo sa menadžmentom kompanije “Adriatic Marinas”-a oko realizacije samog transporta. Nadamo se skoroj realizaciji i dopremanju “Barbare” do Zbirke, gdje će ovaj brod biti dio stalne postavke” – istakla je Čelanović.

Zanimljivo je međutim,da loklna uprava nije sredstva za transport “Barbare” previdjela ni u ovogodipnjem budžetu Opštine koji iznosi čak 18,62 miliona eura.

BARBARA juče u Navaru

Motorna barkasa BM-58 „Barbara“ koja dogodine obilježava 90-ti rođendan, jedan je od simbola nekadašnjeg tivatskog Arsenala. Uz jedrenjak “Jadran” ova barkasa bila je najstariji brod u Ratnoj mornarici SFRJ, a kasnije i u Mornarici Vojske Crne Gore. Ovaj čelični brodić deplasmana 32 tone, dug je 20,95 metara, širok 3,70 metara, a brzinom od 10,3 čvorova pogonio ga je pogon dizel motor snage 165 konja. Za “Barbaru” se priča da su je u Nirnbergu 1926. izgradili njemački učenici kao diplomski rad. Koliko uspješno su to učinili ,svjedoče decenije njene plovidbe i bez ikakvih problema prevaljene stotine hiljada nautičkih milja u raznim vremenskim uslovima na moru. U Jugoslaviju je ova barkasa sa još nekim plovnim objektima došla krajem 20-tih, na ime ratnih reparacija za Prvi svjetski rat. Služila je kao otvoreni municijski tender Artiljerijskog zavoda u Lepetanima, da bi 1945. bila rekonstruisana u putničku barkasu od kada “Barbara” egzistira u manje-više nepromijenjenom obliku.

1 komentar

  1. “Barbara” je poznata u bokokotorskom zalivu po vremenskoj tačnosti dolaska, po mirnom i tihom radu motora, po dugogodišnjem korišćenju i bezbednom prevozu putnika. Prevozila je radnike Arsenala od Risna do Tivta, a kasnije i đake iz Tivta do Kotora. U dužem periodu kapetan “Barbare” je bio cenjeni g-din Branko iz Risna. Jedan divan gospodin, miran i staložen, spreman da “sačeka” svakog putnika da se bezbedno “ukrca” na “Barbaru”. I da primi i preveze “nekog” putnika, kome je hitno da se preveze do nekog mjesta.
    Interesantno je navesti da su putnici ulazili na brod bez pomoćnog mosta i da su često stajali sa strane, na samoj ivici, širine 30-tak cm, a držali su se rukama za šipku na “krovu”. To je bilo dosta nesigurno za putnike, ali nikada se nije dogodio niti jedan slučaj da neko padne u more, da se neko povredi i sl.
    Zbog toga “Barbara” zaslužuje mjesto u pomorskom muzeju! Čim se “postavi” doći ću u obilazak, da se podsetim “starih” vremena, vožnje sa “Barbarom”.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.