12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

„Barbara“ nije pretrpjela veću štetu, jahte spašene

BARBARA nakon požara
BARBARA nakon požara

U požaru koji je juče oko 5 sati ujutro izbio na brodu-oldajmeru, barkasi „Barbara“ koji se nalazi na suvom vezu u marini i brodogradilištu za jahte „Navar“ u Bonićima kod Tivta, pričinjena je manja materijalna šteta.

„Barbara“, nekadašnji putnički motorni tender-barkasa bivšeg tivatskog Arsenala, vlasništvo je Opštine Tivat koja je odlučila da taj lijepi stari motorni brodić izgrađen još daleke 1926 godine, konzervira i izloži kao muzejski eksponat u krugu marine Porto Montenegro, uz tamo već na isti način izložene podmornice P-821 „Heroj“ i P-912 „Una“. Stoga je nedavno sa „Navarom“ potpisan ugovor o izvođenju konzervatorskih radova na „Barbari“ kako bi se ona, što se eksterijera tiče, vratila u stanje identično onom u kome je desetljećima služila kao brod za prevoz radnika Arsenala. Posao vrijedan 17 hiljada eura, počeo je prije nekoliko dana, a podrazumijevao je i manje radove u čeliku na „krpljenju“ korozijom nagriženog, krmenog dijela trupa motorne barkase.

Prepostavja se da je neugašena iskra od varenja koje je rađeno juče u kasnim poslijepodnevnim satima, polako tokom noći upalila dio zapaljivog materijala sa unutrašnje strane trupa „Barbare“, pa je oko 5 ujutro uzbio požar kojeg je prvo primijetio stražar u „Navarovom“ brodogradilištu. Vatra je zahvatila krmeni dio „Barbare“ gdje su se nekad nalazile klupe za prevoz putnika, ali srećom se nije proširila napred, prema pramcu broda, pa su strojarnica i kormilarnica ostali neoštećeni. U gašenju požara kije je potrajalo skoro dva sata, učestvovali su pripadnici Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat kojima su na ispomoć došle i dvije ekipe Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića. Vatrgasci su uspjeli da spriječe veću štetu na „Barbari“, ali i prenošenje požara na brojne okolne skupe luksuzne jahte koje se nalaze na suvom vezu u neposrednoj blizini broda-oldajmera.

„Na sreću, nema veće štete i praktično je izgorelo ono što bi se u svakom slučaju, moralo ukloniti sa broda – stare klupe i dotrajali enterjer putničkog prostora. Brod smo svakako morali pjeskariti i skidati mu boju, tako da ćemo sada odraditi još i bolju antikorozovinku zaštitu pred novo farbanje „Barbare“.- kazao je vlasnik „Navara“, inženjer Branko Zgradić, dodajući da će zbog požara, malo biti produžen prvobitno sa Opštinom ugovoreni rok od 30 dana, za okončanje radova na konzervaciji „Barbare“.

Inače, motorna barkasa MB- 58 „Barbara“ koja dogodine obilježava 90-ti rođendan, jedan je od simbola nekadašnjeg tivatskog Arsenala. Uz jedrenjak “Jadran” ova barkasa bila je najstariji brod u Ratnoj mornarici SFRJ, a kasnije i u Mornarici Vojske Crne Gore. Ovaj čelični brodić deplasmana 32 tone, dug je 20,95 metara, širok 3,70 metara, a brzinom od 10,3 čvorova pogonio ga je pogon dizel motor snage 165 konja. Za “Barbaru” se priča da su je u Nirnbergu 1926. izgradili njemački učenici kao diplomski rad. Koliko uspješno su to učinili ,svjedoče decenije njene plovidbe i bez ikakvih problema prevaljene stotine hiljada nautičkih milja u raznim vremenskim uslovima na moru. U Jugoslaviju je ova barkasa sa još nekim plovnim objektima došla krajem 20-tih, na ime ratnih reparacija za Prvi svjetski rat. Služila je kao otvoreni municijski tender Artiljerijskog zavoda u Lepetanima, da bi 1945. bila rekonstruisana u putničku barkasu od kada “Barbara” egzistira u manje-više nepromijenjenom obliku.

Najčitanije