15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Bar: Regata drvenih barki sa latinskim jedrom

U barskom zalivu juče je jedrena prva “Match race”-“jedan-na-jedan” regata drvenih barki sa latinskim jedrom. Na prvom takmičenju ove vrste na Jadranu nadmetalo se šest dvočlanih ekipa iz Boke i Bara, koje su jedrile na “arsenalkama” poznate barske kalafatske radionice Bokovac, koja je organizovala regatu. Prvo mjesto pripalo je ocu i sinu, Bošku i Matiji Grabiću iz Tivta iz ekipe “Hipster” kluba Porto Montenegro.

“Jedrim 11 godina, prešao sam sve klase, od ‘optimista’ do ‘lasera’, sada vozim revijalno. Već sam jednom jedrio sa latinskim jedrom, na Fašinadi gdje sam sa sestrom takođe bio prvi. Danas smo u sve tri trke bili prvi”, kazao je “Vijestima” Matija (19), čija kompletna porodica jedri.

Drugo mjesto osvojila je ekipa “Tartana” JK “Lahor” iz Kotora u sastavu Filip Petričević i Radivoje Popović, a treće Marko Radonjić i Jovo Malešević iz ekipe “Air Vitoglav” JK “Jovo Dabović”iz Baošića.

Za pehare, stilizovane “arsenalke”, borile su se i ekipe ”Klub Klinik” Kalafatske radionice Bokovac, “Škver” JK “Jugole Grakalić” iz Herceg Novog i “Dobrotski bunansijeri“ kluba “Anđelo Roso”. Jedrilo se u regatnom polju oblika kobasice, kako se naziva u jedriličarskom žargonu, po sistemu eliminacija tri vožnje jedan-na-jedan, polufinale i finale. V.d. izvršnog direktora AD Marina Bar Aleksa Ćorić, nakon uručenja pehara Grabićima istakao je da je ovo takmičenje izuzetna promocija i jedrenja i marine i grada Bara.

“Očekujemo da preraste u tradiciju, mi ćemo uvijek podržavati ovakve aktivnosti koje razvijaju nautički turizam u Crnoj Gori”, rekao je Corić.

[quote_box_right]“Dosad sam već jedrio sa latinskim jedrom na Fašinadi i Arsenal kupu, ima specifičnosti što se tiče trimovanja, ali, nije teže od običnog jedra. Bokelji su sada bili bolji, nadam se da ćemo narednih godina mi iz Bara preuzeti primat, a svakako je glavni cij da se u ovom gradu oživi sportsko jedrenje i uključe mladi u ovaj lijepi sport”, kazao je Husić.[/quote_box_right]

Nenad Bokovac, koji je sa ocem Perom napravio drvene barke na kojima se jedrilo, ocijenio je da je regata prevazišla sva očekivanja.

Za ekipu njegove radionice juče su jedrili Barani Haris Husić i Emilio Gavran. Nekadašnji reprezentativac SCG u jedrenju, a sada oficir trgovačke mornarice, Husić ne propušta nijednu priliku kad je kući da se oproba u regatama.

Najčitanije