20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Bar – Maslinijada vatromet boja i ukusa

Maslinijada Bar 2016
Maslinijada Bar 2016

Bez obzira što je nerodna godina za maslinu, dvodnevna XV Maslinijada danas je u Starom Baru otvorena u tradicionalnom vedrom duhu i uz veliki broj posjetilaca sa svih strana Crne Gore.

Goste su na otvaranju pozdravili Danijela Stolica iz Ministarstva poljoprivrede i gradonačelnik Bara dr Zoran Srzentić koji je otvarajući Maslinijadu istakao da je ovo „značajna svetkovina cijele regije koja nas okuplja oko svetog drveta masline“.

„Tu su kolege maslinari iz Albanije i Hrvatske, stigli su nam autobusi i sa Cetinja, iz Nikšića, prvi put i iz Plava… Cijela Crna Gora je danas u Starom Baru. Gosti imaju šta da vide, na 55 štandova izlažu maslinari, na 40 štandova su drugi tradicionalni proizvodi i specijaliteti barskog kraja“, rekao je Suljo Mustafić, predsjednik NVO Maslinijada, jedan od osnivača ove fešte.

Prilazi Starom Baru bili su blokirani automobilima još od devet sati, iako je fešta zvanično otvorena u 11 sati. Posjetioce su koštanji, mandarine, limuni, pomorandže… sačekivali na improvizovanim uličnim štandovima još prije Museuma i pjace, odakle su počinjali „zvanični“ štandovi sa maslinama.

Maslinovo ulje je prodavano od pet eura za pola litra, do deset eura za 0,75 litara i 12 eura za litar, pa i više. Soljene masline su išle od četiri do pet eura. Za najljepši štand prvu nagradu je dobila Ekonomsko-ugostiteljska škola, drugu i treću Aco Markolović i Sadija Dapčević. Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bara koje je sa NVO Maslinijada i Opštinom Bar organizovalo feštu, uručio je specijalnu nagradu poznatom barskom privredniku Ljubu Kočoviću za doprinos razvoju maslinarstva.

Za svoje maslinjake i zasade u različitim kategorijama nagrađeni su Nermin Kalamperović, Bećir Arabelović, Emin Useinović i Redžep Kolar, a nagrade su dali i Fondacije „Miodrag Mili Martinović“ i „Vlado i Seka Božović“.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije