10 C
Kotor

Slušaj online radio

Bankhurst Novoselu potvrdio ono zbog čega se Krtoljani bune

Bankhurst na sastanku sa Novoselom
Bankhurst na sastanku sa Novoselom

Gradnačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) danas je nakon protesta par stotina mještana Krtola koji su na 40 minuta blokirali saobraćaj na Jadranskoj magistrali, tražeći slobodan i neograničen pristup plaži Plavi horizonti u uvali Pržna, održao hitan sastanak sa direktorom kompanije „Qatari Diar“ Gregorijem Bankhurtsom. „Qatari Diar“ koji je vlasnik zemljišta u zaleđu plaže, ima ugovor o 30-godišnjem zakupu plaže Plavi horizonti sa „Morskim dobrom“, a koji toj kompaniji omogućava da, kada izgradi tamo planirani turistički rizort, zabrani pristup svima koji nisu njeni gosti, na „minimum 70 odsto površine plaže“.

Krtoljani su to ocijenili kao atak na sopstvenu egzistenciju jer većina tamošnjih porodica živi od turizma, izdajući apartmane gostima koji ovdje dolaze prvenstveno zbog kupanja Plavim horizontima. Oni su tražili poništenje ugovora „Qatari Diara“ i „Morskog dobra“ kao neustavnog i nezakonitog, te slobodan pristup cijeloj površini plaže, ali Opština i predstavnici JP iz Budve to nisu podržali, ističući da se „mora imati u vidu i interes strateškog investitora“.

Iz Novoselovog kabineta danas je saopšteno da se gradonačelnik hitno sastao sa Bankhurstom „u svrhu dobijanja informacija o statusu projekta ali i zarad eliminisanja brojnih spekulacija, politikantskih priča i neistina koje se ovih dana plasiraju u javnosti, sve u cilju dobijanja jeftinih političkih poena pojedinih partija i pojedinaca“.

„Predsjednik Novosel je još jednom dobio čvrsta uvjeravanja predstavnika jednog od najznačajnijih investitora u Tivtu i Crnoj Gori, da za njih nikada nije bio upitan režim korišćenja plaže u uvali Pržna, te da će po izgradnji hotela, 30% plaže biti u potpunosti dostupno javnosti. Bankhurst je potvrdio da će ove godine parking prostori na samoj lokaciji koji su se i ranije koristili (prostor maslinjaka i nekadašnjeg parkinga) biti u potpunosti na raspolaganju gostima, dok će 100% plaže biti dostupno korisnicima u naredne dvije godine.“- stoji u saopštenju.

Krtoljani su inače, još jednom juče zvanično potvrdili da njih ne zanima slobodan pristup cijeloj plaži samo u naredne dvije godine što im nude Opština, „Morsko dobro“ i investitor, već cijelo vrijeme do isteka ugovora „Qatari Diara“ i „Morskog dobra“ 2043.godine.

„Saopštenje koje je izdalo „Morsko dobro“ o režimu korišćenja plaže Plavi horizonti prestavlja svojevrsnu zamjenu teza, zamaglivanje prave istine i suštine problema.Da je to suština problema, sigurno građani Krtola nebi imali potrebu za izlaskom na put i protestnim upozorenjem.“- saoptila je MZ Krtoli naglašavajući da su problem „sporni članovi ugovora, u dijelu koji se odnosi na  dugoročni zakupu na period od 30 godina, i u dijelu u kojem se ograničava pristup na najmanje 70 % površine plaže.“

„Smatramo da je u u regovanju „Morskog dobra“ namjerno došlo do zamjene teza,  izuzetno ako nije štamparska greška u pitanju i da „Morsko dobro“ zapravo obavještava sve zainteresovane da do 2043.godine plaža Plavi horizonti će biti potpuno dostupna i otvorena za sve turiste.“- podvukla je MZ Krtoli.

Iz kabineta tivatskog gradonačenika danas je saopšteno i da je Bankurst „odbacio novinarske spekulacije da ova renomirana kompanija napušta projekat na Plavim horizontima“ i najavio intenziviranje radova u naredne dvije nedjelje.

„Po riječima Bankhursta, pregovori sa renomiranim svjetskim operaterom su i dalje aktuelni, a u planu je prvo izgradnja hotela, a potom fazna izgradnja rezidencijalnih objekata.“- stoji u saopštenju.

„Qatar Diar“ je prije skoro dva mjeseca svim svojim konsultantima dao tzv. „project termination notice“, odnosno obavještenje o zaustavljanju projekta vrijednog 350 miliona eura u uvali Pržna i otpustio ih, a gradilište koje čini samo ogromna rupa gdje se nekada nalazio srušeni stari hotel „Plavi horizont“, od tada je potpuno pusto, ograđeno žicom, rampama i obezbjeđeno stražarima, a zbog čega građani izbjegavaju da uopšte idu i posjećuju na to nekada popularno izletište i plažu.

MZ Krtoli:  Državne institucije rade za investitore, a ne za građane

MZ Krtoli je odbacila tvrdnje menadmenta „Morskog dobra“ koje je njihovu bunu zvog Plavih horizonata nazvalo predizbornim marketingom.

„Za nevjerovati je da  „Morsko dobro“ nije prepoznalo u protestu upozorenja građana Krtola, vapaj za pomoć po pitanju koje je od životnog značaja za njih. Zatvaranjem pristupa i slobodnog korišćenja parkinga i plaže Plavi horizonti sve porodice u Krtolima dovode se do nivoa socijalnih slučajeva jer im se ukida glavni prihod, a to je turizam, čime je direktno ugrožena njihova egzistencija. U ovom slučaju viđenje ovog protesta u smislu predizbornih aktivnosti samo ukazuje na neodgovornost i nebrigu ovog javnog preduzeća za potrebe Krtoljana.“- stoji u saopštenju MZ uz napomenu da oni još od decemnra prošle godine kada izbori u Tivtu nisu bili ni raspisani, bezuspješno traže sastanke sa nadležnima u Opštini i državi kako bi se ovaj problem riješio.

Izvor:S. L.

Najčitanije