14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Banjević: omaž u slavu Boke, pomoraca i Don Branka Sbutege

„Ex Voto“ naziv je izložbe slika i zavjetnih ploča, akademskog slikara Veselina Banjevića, koja je otvorena povodom desetogodišnjice smrti Don Branka Sbutege u Galeriji solidarnosti u srijedu je u Galeriji solidarnosti u Kotoru.

Izložba je, kao likovni program dio Kotor Art i Don Brankovih dana muzike.

,,Večeras je pred nama sedamnaest slika Banjevićeve interpretacije ikonografskih predložaka sa svoda škrpjelskog svetišta, sa prikazom života Bogorodice, križevi sa anđelima od kojih je jedan sa grbom grada Perasta, polja sa evanđelistima i veliko platno uznesenja Bogorodice”, kazala je istoričarka umjetnosti Marija Mihaliček, i konstatovala da su Banjevićeve vizije, u starim Kokoljinim ramovima, postavljene kao rezultat novog traganja pronađenim ponovo na istom izvorištu – Gospi od Škrpjela.

“Ove Banjevićeve ex vote, u likovnom smislu potpuno autonomne kreacije, skoncentrisane su na tri elementa: more, brod i Bogorodicu”, kazala je Mihaliček.

Cjelokupna izložba posvećena sjećanjima na Don Branka Sbutegu, ali i sjećanjima na sve pomorce Boke, a nadasve, u slavu zaštitnice Perasta – Gospe od Škrpjela. Večerašnja izložba radova Veselina Banjevića i nastupajući festival Don Brankovi dani muzike, pokazuju sjećanje na njega i na poruku, koju nam je ostavio, da je put ljubavi jedini životni put’. U obilježavanju deset godina obnove nezavisnosti, povodom 13.jula Dana državnosti, zaista nam je čast da sa sjećanjem na Don Branka kroz ovakva umjetnička dešavanja slikom i muzikom, nastavimo graditi put kulturnog identiteta” – kazao je direktor OJU ,,Muzeji” Kotor Andro Radulović.

Izložba Veselina Banjevića - "Ex Voto"
Izložba Veselina Banjevića – “Ex Voto”

Izložbu je otvorio direktor Kotor Arta, Ratimir Martinović.

,,Tek sam počeo da gledam izložbu i samo naslutio nivoe, razne poruke, slojeve koje ovi radovi kriju u sebi i trebaće mi nekako vrijeme da ih smjestim u svoje sistem, sazvežđe umjetnosti, inspiracije i duha, sazvežđe koje je od svih nas okupljenih, sazvežđe čija je glavna planeta imena – Don Branko Sbutega”, kazao je Martinović.

Martinović je pozvao prisutne da u radovima pronađu kanale i puteve do neslućenih visina i perspektiva iz kojih dnevne pobjede i porazi izgledaju efemerno i prolazno, kakvi i jesu naši ovozemaljski životi. ,,Ars longa, vita brevis!”, kazao je Martinović, otvarajući izložbu.

Izložba Veselina Banjevića - "Ex Voto"
Izložba Veselina Banjevića – “Ex Voto”

Autor Veselin Banjević u svom obraćanju kazao je da je ovom izložbom zaokružuje njegov ciklus prema Gospi od Škrpjela i Don Branku.

„Izloženi radovi su okvir mog likovnog svijeta a sve je u slavu Boke, pomoraca i omaž Don Branku” , kazao je Banjević

Najčitanije