16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Balkan od prije 100 godina iz vizure Leopolda Forstnera

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbe

Izuzetno interesantna izložba radova umjetnika bečkog jugendstila Leopolda Forstnera otvorena je sinoć u Zbirci pomorskog nasljeđa nautičkog centra Porto Montenegro u Tivtu. Čuveni umjetnik tokom Prvog svjetskog rata, bio je austro-ugarski oficir koji je službovao u zemljama Balkana – Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Albaniji.

Kao pripadnik tzv. kolekcionarskih oficira (posebne vrste austro-ugarskih vojnih jedinica koja je imala zadatak da istraži i sakuplja podatke o kulturno-istorijskoj baštini novoosvojenih krajeva), Forstner je prije 100-tinjak godina napravio impresivan posao, ovjekovječavajući na svojim grafikama ljude, predjele, arhitekturu, običaje, način života i etnografiju naroda Balkana. Njegovu izložbu u Tivtu, povodom jednog vijeka od početka Prvog svjetskog rata, organizovali su ambasada Austrije u Crnoj Gori, Vlada pokrajine Gornja Austrija i Zbirka pomorskog nasljeđa Porto Montenegra.

„Kao austrijskom ambasadoru u Crnoj Gori velika mi je čast i zadovoljstvo da dođem u Boku, u Porto Montenegro i da posjetim Zbirku, budući da je ovdje naša zajednička prošlost još uvijek živa i prisutna. Mislim da je najznačajniji aspekt boravka gospodina Forstnera u vašoj i zemljama Zapadnog Balkana što je on tada, uprkos ratnim prilikama, došao u ovaj kraj u jednoj miroljubivoj funkciji i što je dokumentovao život ljudi Balkana i vaše kulture iz tog vremena.” – kazao je, otvarajući izložbu, ambasador dr Johan Frelih.

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbe

Postavku izložbe koja je pobudila veliko interesovanje Tivćana, ali i brojnih stranih gostiju, čini 47 faksimila originalnih Forstnerovih crteža i grafika što se sada čuvaju u bečkim muzejima, kombinovanih sa nizom fascinantnih dokumentarnih fotografija austro-ugarske vojske i njenih aktivnosti iz tog perioda na području zemalja zapadnog Balkana. O životu i radu Leopolda Forstnera, te posebno njegovom jedinstveno umjetničko-kolekcionarskom –dokumentarističkom angažovanju tokom Prvog svjetskog rata, govorio je kustos izložbe Kristof Benedikter.

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbe

Forstner pripada najeminentnijim predstavnicima druge generacije umjetnika bečkog jugendstila, a bio je učenik i saradnik Gustava Klimta i drugih najpoznatijih umjetnika svoga doba. Da nije izbio rat 1914, kada je imao samo 36 godina, vjerovatno nikad ne bi došao na Balkan, jer se nalazio na pragu svoje međunarodne karijere i imao ugovore sa prestižnim umjetničkim institucijama iz Pariza i Berlina. Jedan od glavnih aspekata Forstnerovog stvaralaštva je bila njegova svestranost – izražavao se kao slikar, crtač, dizajner, ali su centar njegovih aktivnosti bili vitraž i mozaik.

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbe

„Leopold Forstner vjerovatno je bio jedina odsoba na svijetu koja je u vrijeme ratnog haosa i političke propasti austro-ugarskog Carstva 1917-18 godine, bio u prilici da se bavi kulturom naroda Balkana i da uradi vrlo vrijednu stvar za ukupno kulturološko nasljeđe cijelog svijeta. On je tada bio jedina osoba koja je mogla slikati, opisivati te predjele i niko drugi prije 100 godina osim Forstnera, nije imao ni mogućnosti, ni vremena, a ni volje da to učini. Zato je ono što je Forstner tada učinio, toliko važno ne samo za Austriju, već i sve države Balkana, ai svjetsku kulturu.“- ocijenio je Benedikter.

U ime Vlade pokrajine Gornja Austrija posjetioce izložbe pozdravio je Jožef Eker, dok je kustos Zbirke Pomorskog nasljeđa Port Monteneghra Dražen Jovanović naglasio da je izložba Fortsnerovih radova iz perioda Prvog svjetskog rata, veoma značajna .

„Ova izložba nosi duboke poruke, prvo da je i u najtežim momentima, kao što je rat, umjetnost vrijednija i traje duže, drugo da, uprkos razlikama među ljudima i narodima, postoji više sličnosti među njima i na tim vrijednostima treba da gradimo našu zajedničku budućnost. U ovom slučaju, zemlje Zapadnog Balkana povezala je umjetnost Leopolda Forstnera.”- istakao je Jovanović.

Najčitanije