Azerbejdžanci bi da grade most Verige i obilaznicu oko Tivta

Verige Credit Boat International Jeff Brown Breed Media
Verige Credit Boat International Jeff Brown Breed Media

Predstavnici Azerbejdžana ponudili su crnogorskoj Vladi da grade most Verige i obilaznicu oko Tivta za 175 miliona eura, što bi izvršna vlast finansirala kreditom koji bi Azerbejdžan dao po kamati od tri odsto, pišu Vijesti.

Rok otplate kredita bi bio 15 godina sa grejs periodom od pet godina.

Azerbejdžanci traže da ih izvšna vlast u tom poslu oslobodi plaćanja poreza, carina, akciza i taksi, kao i da tih dažbina oslobodi i podizvođače. Nosilac kredita bilo bi državno preduzeće Monteput, a u slučaju da ono ne može da servira obaveze, onda bi kredit vratila Vlada.

Ponuda iz Azerbejdžana, odnosno nacrt ključnih uslova, stigla je 24. maja u Ministarstvo saobraćaja i pomorstva. Ti podaci sadržani su u Informaciji o ostvarivanju saradnje u oblasti infrastrukturnih projekata sa Azerbejdžanom koju je izvršna vlast usvojila na sjednici u četvrtak.

O uslovima koje su ponudili Azerbejdžanci i finalnoj ponudi pregovaraće ekspertski timovi dvije države. Crnogorska strana, kako se navodi, pokušaće da postigne tokom pregovora što povoljnije uslove. Da bi se posao realizovao, kako je objašnjeno, biće neophodno da se izmijeni međudržavni Sporazum o ekonomskoj saradnji ili da se donose novi posebni zakon.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.