U avgustu u Crnoj Gori 6,5% više turista

Kotor - ulaz Gurdić
Kotor

U Crnoj Gori je u avgustu boravilo 583,28 hiljada turista, 6,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Monstata.

Od toga je u kolektivnom smještaju ostvareno 155,9 hiljada dolazaka turista, šest odsto više u odnosu na uporedni period.

„U individualnom smještaju ostvareno je 427,29 hiljada dolazaka turista, što je 6,7 odsto više u odnosu na avgust prošle godine”, navodi se u saopštenju Monstata.

Broj ostvarenih noćenja od 4,04 miliona viši je 0,8 odsto nego u istom mjesecu prošle godine. Od toga su 94,1 odsto noćenja ostvarili strani, a 5,9 odsto domaći turisti.

„U kolektivnom smještaju ostvareno je 882,08 hiljada noćenja turista što predstavlja rast od 6,3 odsto, dok je u individualnom smještaju ostvareno 3,16 miliona noćenja turista, 0,6 odsto manje u odnosu na avgust prošle godine”, kazali su iz Monstata.

U prvih osam mjeseci ove godine, kako su dodali, ostvaren je rast broja dolazaka turista od 4,9 odsto i noćenja od 0,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U strukturi noćenja stranih turista u avgustu su najviše noćenja ostvarili turisti iz Srbije 30,6 odsto, Rusije 22,4 odsto, Bosne i Hercegovine 12,4 odsto, Ukrajine 4,3 odsto, Njemačke 3,1 odsto, Bjelorusije 2,8 odsto, Italije 2,7 odsto, Poljske 2,6 odsto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 19,1 odsto noćenja.

U strukturi noćenja po vrstama turističkih mjesta najviše noćenja ostvareno je u primorskim mjestima 98,2 odsto, planinskim mjestima 0,9 odsto, glavnom gradu 0,6 odsto i ostalim turističkim mjestima 0,3 odsto.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.