8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Autobuska stanica Franci do kraja godine

Novoizgradjena AS Tivat
Novoizgradjena AS Tivat

Lokalna DPS-SD-HGI vlast u Tivtu odložiće preuzimanje jednog od kapitalnih lokalnih saobraćajnih objekara i ekonomskih resursa – novoizgrađene autobuske stanice (AS) kojoj će, makar do kraja godine, nastaviti da gazduje jedna od firmi iz koncerna koje kontroliše bjelopoljski biznismen Hilmija Franca.

Naime, pred odbornicima na sjednici SO u petak, naći će se predlog odluke o davanju saglasnosti na produženje ugovora o zakupu AS, a koji je Opština Tivat 1.jula prošle godine sklopila sa Francinom kompanijom „Prehrana“ iz Pljevalja. Važenje tog ugovora inače, isteklo je još 30.juna, ali je „Prehrana“ i pored toga u proteklih mjesec ipo dana bez problema gazdovala sa AS i svim lokalnim i poslovnim prostorima u sklopu tog objekta. U obrazloženju odluke o produženju ugovora sa pljevaljskom firmom, stoji da je to tražila upravo „Prehrana“.

„S obzirom da je Opština Tivat u postupku donošenja odluke o načinu upravljanja autobuskom stanicom dugoročno na neki od načina predviđenih zakonom,   a imajući u vidu   neophodnost da autobuska stanica  obavlja funkciju u kontinuitetu  i s obzirom   da   dosadašnji zakupac uredno izmiruje svoje obaveze po osnovu zakupa,  ocijenjeno je cjelishodnim da se ugovor produži na rok do 31.decembra 2016.pod istim uslovima.“- piše u obrazloženju odluke koja će se naći pred odbornicima.

Inače, po ugovoru koji je prošle godine sa „Prehranom“ sklopio bivši gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) Opština je za 7.275 eura mjesečno plus PDV, AS iznajmila „Prehrani“ kćerki-firmi Francinog „Mesoprometa“. Cijeli objekat AS Opština Tivat sagradila je u javno-privatnom u partnerstvu sa  „Mesoprometom“ koji je na opštinskoj parceli na Kavi napravio veliki megamarket za svoj proizvodno-trgovački brend „Franca“, a u dijelu te zgrade i novu AS Tivat sa 1.002 kvadrata zatvorenog prostora, osam perona za autobuse površine 828 kvadrata i parkingom za automobile zaposlenih površine 78 kvadrata. Novosel je lani, obrazlažući zašto Opština novosagrađeni moderan objekat daje na upravljanje Franci, kazao da je gazdovanje sa AS „nepoznata materija“ za lokalnu upravu koja je nespremno dočekala završetak tog kapitalnog objekta saobraćajne infrastrukture, što ga je Tivat inače, čekao preko 30 godina.

Obećanje o preuzimanju gazdovanja nad AS koja je u vlasništvu grada, od strane tog istog grada, bilo je u izbornim programima gotovo svih stranaka na lokalnim izborima 17.aprila ove godine, pa i DPS koja je na njima osvojila apsolutnu većinu. Iako je u međuvremenu sklopila koaliciju sa SD i HGI sa kojima od ukupno 32, kontroliše čak 23 mjesta u lokalnom parlamentu, DPS nije do isteka važenja originalnog uovora sa „Prehranom“, formirala obećano novo lokalno javno preduzeće koje bi gazdovalo AS i parkinzima u gradu, pa je i sav prihod od ove pojačanog autobuskog saobraćaja tokom ljetnje turističke sezone, otišao Francinoj privatnoj kompaniji koja će AS kontrolisati najmanje još do kraja ove godine.

Izvor:S. L.

Najčitanije