16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Austrijski vojni ataše Ahamer- u H. Novom ceremonija odavanja počasti stradalim vojnicima

Sa satanka

Predsjednica opštine Herceg-Novi Nataša Aćimović sastala se danas sa vojnim atašeom Ambasade Republike Austrije iz Beograda Tomasom Ahamerom i austrijskim potpukovnikom Martinom Šeserom.

Dogovoreno je da će Ambasada Austrije 8. oktobra u Herceg-Novom prirediti ceremoniju odavanja počasti palim i umrlim vojnicima, na Gradskom groblju na Savinskoj Dubravi, koje je pred Prvi svjetski rat formirala vojska austrougarske monarhije.

Tog dana biće položeni vijenci, održana komemoracija i izrečena molitva za pokoj duše svih palih vojnika. U ceremoniji će učestvovati pripadnici Vojske Crne Gore.

Kako je najavljeno, očekuje se prisustvo ambasadora Austrije i Mađarske u Podgorici, Johana Froliha i Kristijana Poše, a čeka se i potvrda o dolasku crnogorske ministarke odbrane Milice Pejanović Đurišić, načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragana Samardžića, kao i predstavnika ambasada i vojnih izaslanstava drugih država.

„Tražili smo posebno mjesto jer će ovo biti prva ceremonija ovog tipa u Crnoj Gori. Nadam se da je ovo samo prva i da ćemo ceremoniju organizovati svake godine u Herceg-Novom“, istakao je austrijski vojni ataše Tomas Ahamer.

Opština Herceg-Novi će se pobrinuti za obezbjeđenje ceremonije i ozvučenje, kao i za čišćenje spomen grobnice poginulim i umrlim vojnicima, kazala je Aćimović.

Vječno počivalište za oko 780 vojnika

Sada Gradsko groblje na Savini, osnovano je pred Prvi Svjetski rat, kao austrougarsko vojno groblje. Prema podacima koje je prikupio Ćaba Mađar, počasni konzul Mađarske u Crnoj Gori, na tom mjestu počiva oko 780 boraca, pretežno austrougarskih, ali i engleskih, italijanskih, srpskih. On posjeduje spisak sa imenima svih vojnika.

„Groblje je nakon rata preuzela Kraljevina Jugoslavija i bilo je nadležnost Vojne Bolnice u Meljinama. Nakon Drugog svjetskog rata uslovi za prevoz preminulih vojnika poboljšali su se, pa je groblje postalo teret za Bolnicu. Tada je predato Opštini i vremenom je preraslo u gradsko groblje“, kazao nam je Mađar.

Najčitanije