Aukcija fotografija za pomoć stradalima u zemljotresu

Steva Kordić - foto
Steva Kordić – foto

Fotografi Crne Gore, Zajednica Italijana Crne Gore i Pomorski muzej Crne Gore, Kotor organizuju dobrotvorna aukcija fotografija.

Kompletan prihod aukcije namijenjen je žrtvama zemljotresa, koji je pogodio centralnu Italiju, 24. avgusta ove godine.

Aukcija će biti održana u utorak, 13. septembra 2016. godine u 19 sati, u Pomorskom muzeju Crne Gore, Kotor. Početna cijena fotogafija je 50 €, format fotografija je 70×50 cm.

Razoran zemljotres pogodio je centralnu Italiju­­ 24. avgusta ove godine. Najteže su stradali gradovi Amatrice, Arquata del Tronto i Accumoli u čijim je ruševinama smrtno stradalo 292 ljudi. Takođe, prouzrokovana je velika materijalna šteta ostavivši mnoge familije bez doma, srušene su škole, bolnice, crkve, kulturna baština, infrastruktura.

Tragedija koja je zadesila centralni dio Italije, pokrenula je grupu fotografa iz Crne Gore,Zajednicu Italijana Crne Gore i Pomorski muzej Crne Gore da organizuju dobrotvornu aukciju fotografiju. Prihod ostvaren na ovoj aukciji biće naša skromna pomoć žrtvama zemljotresa.

wave90Potrebu da se pomogne, ne treba objašnjavati. Fotografi iz Crne Gore,u okviru svojih mogućnosti, su već organizovali više dobrotvornih akcija, kao na primjer za žrtve poplava u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 2014. godine i u brojnim drugim individualnim pozivima za pomoć. Međutim, u ovom slučaju smatramo da je potrebno sjetiti se zemljotresa, koji je pogodio jug Crne Gore 15. aprila 1979. godine. U njemu je stradala101 osoba, a jug Crne Gore ostao je u ruševinama. To iskustvo čini nas veoma bliskim stanovnicima Italije, koji se danas suočavaju sa posljedicama svog razornog zemljotresa. U obnovi koja je uslijedila nakon našeg zemljotresa, pomogle su nam mnoge zemlje, uključujući i Italiju. Italijanski vojni brodovi su dopremili humanitarnu pomoć, koja je bila veoma značajna za neposredno zbrinjavanje ugroženih, odmah nakon zemljotresa. U obnovi Kotora, Herceg Novog, Tivta, Budve, Bara i Ulcinja, Italija je imala učešća kroz pomoć Vlade Italije, te njenih humanitarnih i privrednih organizacija, pomažući da se obnove škole, bolnice, kulturno nasljeđe, adminstrativne zgrade i ostalo. Sjećajući se te pomoći, u prilici smo da damo svoj skroman doprinos pomoći žrtvama nedavnog zemljotresa u Italiji.

Dobrotvorna aukcija fotografija
Dobrotvorna aukcija fotografija

Zbog svega toga, pozivamo ljubitelje fotografije i prijatelje Italije da u utorak, 13. septembra 2016. godine u 19:00 sati učestvuju u dobrotvornoj aukciji fotografija za žrtve nedavnog zemljotresa u Italiji, koja će se održati u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru. Fotografije formata 70×50 cm, koje će se naći na aukciju, predstavljaju izabrane radove najznačajnijih fotografa koji danas djeluju ili su porijeklom iz Crne Gore.Početna cijena svake fotografije je 50 €. Radovi koji će biti na aukciji, mogu se pogledati na Facebook stranici aukcije: facebook.com/mne2it i ostalim socijalnim mrežama preko hashtagova: #photo_mne2it i #mne2it.

Dobrotvorna aukcija fotografija
Dobrotvorna aukcija fotografija

Spisak fotografa koji učestvuju u dobrotvornoj aukciji mne2it

Jugoslav Belada, Luka Bošković, Miloš Ćetković, Zoran Đekić, Boris Đuranović, Maja Đurić, Mihael Miko Đuričić, Aleksandar Jaredić, Dejan Kalezić, Aleksandar Kordić, Miško Kordić, Stevan Kordić, Srećko Krasan, Anton Gula Marković, Miro Marušić, Stevan Milačić, Duško Miljanić, Nebojša Nišić, Zoran Nikolić, Lazar Pejović, Dalibor Ševaljević, Igor Šljivančanin, Slaven Vilus i Đorđe Živaljević

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.