21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Atraktivne regate i jedriličarski aranžmani u Porto Montenegru

Jahting klub Porto Montenegra PMYC iz Tivta pripremio je intenzivan kalendar devet profesionalnih regata u 2017. godini, među kojima je i švajcarska Blu26 Internacionalna regata, i globalno prepoznatljiva hrvatska Regata hiljadu ostrva , ali i jedriličarske programe namijenjene ljubiteljima ovog sporta, i posebne aranžmane za korporativna putovanja i team building.

Već sedmu godinu za redom, veliko dvobojsko jedrenje PMYC Match Race, održaće se od 17. do 19. marta. Ova regata uvrštena je u evropski kalendar March Race regati za 2017. godinu.

Popularna PMYC klasična regata, ove godine, imaće nekoliko svojih izdanja – otvorena za sve klase jedrilica, ova regata jedriće se u akvatorijumu tivatskog zaliva 1. aprila, 17. juna, 8. avgusta i 14. oktobra. Jedriličarska pozivnica važi za sve lokalne i internacionalne ljubitelje jedrenja koji žele da „okušaju vjetar“ i jedriličarske snage u dobroj konkurenciji, ali i uživaju u ovim sportskim manifestacijama.

„PMYC se ponosi svojom jedriličarskom flotom: Blu26 su profesionalne jedrilice pravljenje za ovaj tip jedrenja, okretne, lagane i brze, idealne za timsko jedrenje. Osim u takmičarske svrhe u regatnom jedrenju, koriste se i za slobodno vrijeme, za krstarenje u društvu porodice i prijatelja. Dizajnerao ih je Christian Scherer iz Švajcarske, a internacionalno takmičenje na ovim jedrilicama poznato je u St. Moritzu. Tim povodom, po drugi put u akvatorijumu tivatskog zaliva, održaće se se „Blu26  International Regatta“, na inicijativu švajcarskih jedriličara i partnera PMYC-a – deset regatnih timova takmičiće se u „fleet racing-u, poznatom kao format Match Race takmičenja. Regata će se održati 26. i 27. maja, a sudiće je najpoznatije internacionalne sudije. Na regati očekujemo i crnogorsku posadu, kao i pobjednika martovskog Match Race-a koji pobjedom dobija pravo na učestvovanje na ovoj regati“- kazala je danas PR koordinatorka Porto Montenegra Kristina Škanata.

Popularna godišnja regata Arsenal kup biće organizovana 15. jula, a to takmičenje otvoreno je za brodove svih formata, u klasama krstaš, a i za sertifikovane ORC  jedrilice.

Regata Arsenal kup 2016.

Petnaesta po redu velika Internacionalna regata Fašinada kup održaće se 21. i 22. jula u akvatorijumu Bokokotorskog zaliva. Regatu priređuje Jedriličarski klub Lahor iz Kotora u saradnji sa PMYC-om, i brojnim sponzorskim prijateljima. U ovom dvodnevnom nadmetanju učestvovaće jedrilice klase krstaš, hobbie cat, BLU26 i klasične stare ojedrene barke. Fašinada Kup se priređuje u dane najveće pučke svečanosti u Boki – čuvene peraške Fašinade, čija tradicija traje od 1452. godine, kada Peraštani i mnogi žitelji Boke, u međusobno povezanim barkama, u koloni veslajući odlaze do ostrva Gospa od Škrpjela i nasipaju kamenjem njegove temelje i tako ga čuvaju od erozije.

Regata Hiljadu ostrva +2

Nakon toga slijedi još jedan veliki jedriličarski spektakl – peta po redu velika međunarodna regata Hiljadu ostrva (Thousand Islands Race), koju organizuju Jahting klub Porto Montenegro, JK SCOR Rijeka i Udruženje Val iz Rijeke, jedriće se od 14. do 24. septembra, u klasi ORC i MOCRA. Format regate ostaje isti kao i u prethodna četiri izdanja. Regata se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati jedriti samo prvu etapu, samo drugu etapu od Tivta do Rijeke ili obje etape s ukupnim rezultatima. Prva etapa startuje iz Rijeke, nakon čega flota ostavlja lijevo ostrva Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i završava u marini Porto Montenegro. Uzduž rute duge 280 milja, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između ostrva i kanala hrvatske obale i facsinantnog zaliva Boke Kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruženja poznatom širom svijeta. PMYC će, kao i prethodnih godina, sponzorisati crnogorske timove za učestvovanje na ovoj prestižnoj regati.

JEDRILICE ZA TRKAČE I ONE KOJI SAMO UĆIVAJU U MORU I VJETRU

U jedriličarskoj floti PMYC-a pored četiri regatne jedrulice klase BLU26, su i dvije prave sportske jahte – Toffinou 9.5 jedrilice vitkog trupa, koje odišu jednostavnošću i elegancijom. Osim u takmičarske svrhe u regatnom jedrenju, ova dva broda koriste se i za slobodno vrijeme, za krstarenje u društvu porodice i prijatelja.

„Pažljivo osmišljeni program se individualno prilagođava svakoj grupi, obuhvatajući početničke obuke s profesionalnim instruktorom, preko škole jedrenja, do organizovanja profesionalnih regata. U hladnijim danima, vrijeme je idealno za popularne subotnje sesije jedrenja, a u proljećnom i ljetnjem periodu zamjenjuju ih Twilight Series regate uz zalazak sunca u akvatorijumu tivatskog zaliva“- istakla je Škanata.

 

Najčitanije