Atrakcija – Svi ronioci bi htjeli na Titov potonuli brod

Ronioci iz cijele Evrope čekaju kako bi razgledali brod Vis koji je u maju potopljen u pulskom akvatoriju. Vlasnik je tako stvorio jedinstvenu ronilačku atrakciju na Jadranu.

 Vis - Foto: WWW.FRAMESOFMEMORIES.NL
Foto: WWW.FRAMESOFMEMORIES.NL

Talijani, Slovenci, Austrijanci, Nijemci i Nizozemci. Ronioci iz cijele Evrope dolaze na Kamenjak kraj Pule i istražuju Titov brod Vis.

Brod je potopljen u maju ove godine, a vlasnik Arsen Brajković na to se odlučio kako bi stvorio jedinstvenu ronilačku atrakciju na Jadranu.

– Već je ova turistička sezona bila odlična, a nismo se ni stigli baviti marketingom – zadovoljno govori Arsen.

Vis je potopljen na 34 metra dubine, dok je vrh broda na 18 metara, pa je upravo zbog toga pogodan i za ronioce početnike. Titov brod dugačak je 58 metara, a u najširem dijelu širok je 8,7 metara. Njegovo potapanje bila je kompleksna akcija koja je zahtijevala čak i promjenu zakonodavstva.

Potapanje broda Vis - Foto: Goran Sebelić / CROPIX
Potapanje broda Vis – Foto: Goran Sebelić / CROPIX

– Koncesija je izdana na 20 godina. Za to je zaslužno jako puno ljudi, od ronilačke zajednice do Ministarstva turizma , posebno bivši ministar Darko Lorencin. Tu je i bogato iskustvo ekipe iz Rijeke predvođene Ferdom Hitrecom, turističke zajednice Rijeke i Istre, zaposlenici Ministarstva pomorstva… Puno ljudi sudjelovalo je da bismo imali ovu atrakciju – kaže Brajković, i dodaje kako je zanimanje za brod veliko baš zbog toga što turisti znaju da je na njemu plovio Tito.

– Razgledavanje izvana i iznutra obavlja se uz pratnju licenciranih ronilačkih centara koji s nama surađuju, a uz prethodnu rezervaciju na našoj službenoj stranici shipwreck-vis.com – govori nam vlasnik broda. Za razgledavanje postoji lista čekanja, a Brajković najavljuje kako posjetiteljima planira dodatno pojačati doživljaj i to osvjetljenjem, podvodnom fotografijom, memorijalnim centrom, a izrađivat će i suvenire koji će ih sjećati na jedinstvenu avanturu pod morem.

– Ronioci traže adrenalin – zaključuje na kraju.

Podsjetimo, admiralski brod Vis izgrađen je u brodogradilištu “Uljanik” 1956. godine. Bio je zapovjedni brod jugoslavenske ratne mornarice do ranih devedesetih godina.

 Vis - Foto: WWW.FRAMESOFMEMORIES.NL
Foto: WWW.FRAMESOFMEMORIES.NL

Prva sezona

Vlasnik je zadovoljan prvom sezonom, a u budućnosti planira osigurati i dodatne sadržaje

Na 34 metra dubine

Ronioci uživaju pod morem. Brod je potopljen na dubinu od 34 metra, dok je vrh na 18 metara

 

Izvor24sata. hr
Podijeli

1 komentar

  1. Da je brod „ VIS „ bio kod nekog drugog na vezu, možda bi završio u staro gvožđe. U, ostalom, zar nijesu tako završili neki drugi. Ovako, zahvaljujući onima koji su u njemu prepoznali atraktivnu ponudu, postaje veoma interesantan vid turističke ponude. Istina, za one koji vole avanturu. Ali, i takvih turista ima. Ne mali broj.
    I, ovo me podsjeti na dvadesetak podmorskih, arheoloških nalazišta duž obale Crne Gore. Među njima, brodovi različite starosne dobi, sa ostacima tereta ili bez njega. Ratni i trgovački. Na jedra i na mehanički pogon. A, neki, prepuni amfora, danas, „ preseljenih „ na „ sigurna „ mjesta, kao spomenik u sopstvenoj kući ili prodat nekom drugom „ sakupljaču „ takvih i sličnih vrijednosti.
    U susjednoj Hrvatskoj, i ne samo u njoj, ovakva nalazišta su zaštićena, ne samo zakonom, nego i fizički, „ željeznim kavezima „, pa ko voli, neka izvoli , uz cijenu koja je propisana za takav doživljaj.
    JOZO

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.