15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Astoria u Kotoru – brod sa bogatom i dramatičnom prošlošću

Brod “Astoria” koji je jutros uplovio u kotorsku luku, drugi je, još uvijek aktivni kruzer po starosti u svijetu. Sagrađen daleke 1948. u Geteborgu pod imenom “Stockholm”, dužine 160 metara. Stariji od njega jedino je jedrenjak “Sea Cloud”.

Luksuzni kruzer koji može primiti 556 putnika, mogao bi scenaristima poslužiti kao tema za uzbudljivi i napeti film.

Švedski transatlantik je bez većih problema neumorno održavao redovnu putničko-teretnu liniju između Geteborga i New Yorka sve do ranog jutra 25.jula 1956. kada je na prilazima New Yorku, kod obala Nuntucketa, doživio stravičan sudar sa ponosom talijanske brodogradnje, jednim od njenih najboljih putničkih brodova svih vremena, elagantnim “Andrea Doria”.

U toj tragediji potonuo je talijanski brod “Andrea Doria” te sa sobom, nakon 11-satne agonije, na morsko dno povukao 49 putnika i članova posade. Ostalih 545 je spasio sam “Stockholm” a njih 1117 francuski liner “Ile de France” i još neki drugi manji brodovi koji su se u tom momentu našli u blizini. Na švedskom je brodu poginulo pet članova posade.

U sudaru dvaju brodova, “Stockholm” je jako oštećen, ali je, zbog kvalitetne gradnje, uspješno popravljen u jednom brodogradilištu u New Yorku, te je za tri mjeseca ponovno bio u funkciji, na moru. Njegov popravak je koštao milion američkih dolara.

Oštećenje

Od 1960. kada je “u službi” istočnonjemačke Vlade, preimenuju ga u Völkerfreundschaft (Prijateljstvo naroda), a potom mu se imena izmjenjuju kao “na traci”, u Volker, Fridtjof Nansen, Italia I, Italia Prima, Valtur Prima, Caribe, Athena, Azores, da bi pod imenom Astoria plovio od marta 2016.

Iz Kotora isplovljava večeras u 22 sata.

 

Najčitanije