10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Asocijacija “Parkovi Dinarskog luka”

Panorama
Panorama

 

Deklaracija o namjeri osnivanja asocijacije “Parkovi Dinardi – mreža zaštićenih područja Dinarida” potpisana je u sklopu 3. međunardne konferencije koja se u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF-a (World Wide Fund for Nature) održana krajem prošle sedmice u Nacionalnom parku Brijuni.

Predstavnici 59 nacionalnih parkova iz sedam zemalja regije, potpisali su Nacionalnom parku Brijoni Deklaraciju o namjeri osnivanja asocijacije “Parkovi Dinardi – mreža zaštićenih područja Dinarida”, kroz koji je u protekle tri godine stvorena mreža 82 zaštićena područja, odnosno nacionalnih parkova i parkova prirode iz osam zemalja regije – Crne Gore,Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Pot­pi­sni­ci ove iz­ja­ve, me­đu ko­ji­ma i pred­stav­ni­ci svih pet cr­no­gor­skih na­ci­o­nal­nih par­ko­va, (Lovćen, Durmitor, Prokletije, Biogradska gora, Skadarsko jezero) svje­sni za­jed­nič­kih eko­lo­ških, eko­nom­skih i so­ci­jal­nih pri­li­ka, u po­tre­bi za bo­ljom ko­or­di­na­ci­jom ak­tiv­no­sti na pod­ruč­ju Di­nar­skog lu­ka.DSC_0258

Leon Kebe, voditelj projekta Parkovi Dinarskog luka iz WWF-a, istaknuo je kako se potpisivanjem Deklaracije dobila velika platforma zaštićenih područja te okupili ljudi koji žele surađivati u regiji. Najavio je da će se osnivačka skupština asocijacije “Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida” održati u drugoj semici decembra u Crnoj Gori.

Rekao je i da će asocijacija imati sjedište u Podgorici, ali da će u svakoj od zemalja regije biti nekoo tko će raditi za asocijaciju, u koju se mogu uključiti i drugi parkovi koji danas nisu potpisali Deklaraciju. Kebe je istaknuo da je Crna Gora odabrana jer će tako asocijacija prilikom prijave projekata moći koristiti i sredstva iz predpristupnih fondova EU, kao i donatorska sredstva. K tome je i crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma kao potporu asocijaciji dalo i ured te dvoje zaposlenika.

Upravni odbor asocijacije činit će po jedan predstavnik iz svake od osam zemalja regije te predstavnik WWF-a, koji će nakon nekoliko godina izaći jer im, kako je rekao Kebe, nije cilj imati svoju asocijaciju nego pomoći parkovima da rade.

Najčitanije