17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Aplauz za ekumenizam na kotorski način

Uoči sutrašnje proslave Svetog Tripuna (3.februar) zaštinika Kotorske biskupije i grada Kotora, večeras je u katedrali služena svečana Večernja – Kađenje moći, Svetog Tripuna po obredniku iz XVI. stoljeća.

Svakako, posebnost Večernje predstavlja kađenje svetih moći koje se obavlja za vrijeme pjevanja života Svetog Tripuna iz kotorskog Legendarija. Kađenje su obavili visećim kadionicama šest katoličkih i šest pravoslavnih vjernika, dok je Bokeljska Mornarica pored relikvija čuvala počasnu stražu.

Ovaj obred predstavlja ekumenizam u praksi i obnovljen je 2000. godine. Ovaj običaj, nije poznat u svijetu da moći Sveca kade, laici, građani. To obično čine biskupi svećenici ali ne laici.

„Večeras  smo zajednički izmolili molitvu Oče naš, koju je Krist naučio moliti svoje učenike. Ona je na istoku i zapadu istog sadržaja. Kristovi sljedbenici počeli su se zvati Kršćanima prvi put u Antiohiji.

Večeras na poseban način zahvaljujem vam na ovakvom kršćanskom zajedništvu koje nadilazi naše lokalne okvire i primjer je za kršćane crkve.

Hvala vam što ste nam takav primjer zajedništva pružili. Žalim samo jedno što mi svećenici – sveštenici nismo vama takav primjer mogli priuštiti“ – kazao je don Anton Belan, nakon čega se prolomio spontani aplauz vjernika u katedrali Svetog Tripuna, što se rijetko događa.

Kađenje moći Svetog Tripuna 2017.

Sutra na Tripundan, svete mise su u 10 i u 18 sati. Mornari – kopljanici držaće počasnu stražu pored moći.

Vanjska proslava je u nedjelju 5. februara u 9.20 odred Bokeljske mornarice iz Kotora, sa kotorskom Gradskom muzikom ispred glavnih gradskih vrata dočekuje odred mornara podružnica Tivat i Herceg Novi, kao i Gradsku muziku Tivat.

Raport Admiralu Bokeljske mornarice ispred katedrale, i  pozdravni plotun je u 9.50, kolo u čast Svetog Tripuna u 10 sati.

Svečanu pontifikalnu misu u 10,30 sati služiti će monsinjor Luigi Pezzuto, apostolski nuncije u Crnoj Gori, a poslije svete mise predviđena je svečana procesija ulicama Kotora.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije