Apel iz opštine Herceg Novi – zaštitimo palme…

Park Boka
Park Boka

Opština Herceg Novi poziva sve građane da ozbiljno shvate upozorenja i ako u svom dvorištu imaju palmu zakažu tretman radi zaštite od takozvanog “crvenog surlaša”.

Ova štetočina prijeti da kroz nekoliko godina uništi sve palme i na taj način promijeni sliku našeg grada.

Lokalna uprava preduzima mjere kako bi bile tretirane palme na javnim površinama. Da bi se postigao pravi efekat – spasile sve palme, građani i pravna lica koja ih imaju u svojim dvorištima, moraju učiniti isto, jer se “surlaš” brzo širi sa stabljike na stabljiku.

Cijena tretmana jedne palme je 10 eura. Takav tretman potrebno je ponoviti tri puta u razmaku od oko 40 dana, a u dogovoru sa licenciranom firmom koja ga obavlja. Preventivnim i brzim djelovanjem moguće je za 30 eura spriječiti da se pošast proširi na stabla stara po više decenija i vrijedna više hiljada eura.

Za takozvanu dendrohirurgiju na teritoriji naše opštine licencirani su: preduzeće “Komunalno stambeno”  (kontakt telefon: 031 324 999), poljoprivredna apoteka „Zožeta“ (kontakt telefon: 031 324 277) i poljoprivrena apoteka „Kalia“ (kontakt telefon: 067 629 758).

Građani ne bi smjeli preduzimati aktivnosti bez saglasnosti i naloga Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi, jer je upravo samoinicijativno tretiranje najpogodniji način da se štetočine prošire na druga stabla. Prema nalogu Fitosanitarne inspekcije do daljnjeg je zabranjeno orezivanje palmi, što na terenu kontroliše Služba komunalne policije.

Opaki štetni oganizam živi u unutrašnjosti palme. Larve se hrane u tkivu najmlađeg lišća, a u stablu prave tunele i šupljine. Liječenje je moguće samo ako se stabla hemijski tretiraju u najranijem stadijumu razvoja ovog parazita.

Ukoliko primjetite bilo kakve promjene na vašim palmama – mlade grane izgledaju kao makazama iskrzane, opadaju listovi, rozeta palme počinje da klone, odmah obavijestite Sekretarijat na broj 031 321 052 / lokal 264, da biste dobili potpune informacije i savjete o daljim koracima.

Takođe, molimo da na isti način reagujete ako primjetite promjene na susjednim palmama, koje nijesu vaše vlasništvo, kako bi se spriječilo širenje “surlaša”.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.