16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Antonov” stigao u Tivat

Na tivatski aerodrom je oko 20.30 sletio specijalni protivpožarni avion iz Ukrajine sa devet članova posade i pratećeg osoblja, koji ima kapacitet od osam tone vode.

Riječ je o avionu tipa Antonov AN32P, specijalno prilagođenoj varijanti istoimenog vojnog transportnog aviona nanijenjenog za gašenje šumski požara većih razmjera.

Ovaj avion koristi Direktorat za vanredne situacije Ukrajine, koji će ga i poslati u Crnu Goru  Vodenu bombu od osam tona na požarište baca sa visine od samo 40-50 metara i to pri brzini od 240-260 km/h.

Avion i posada stigli su direktno iz Kijeva, ali će se u gašenje požara uključiti tek sutra ujutro.

Večeras je pred gasiocima na terenu teška noć jer se stanje na pojedinim djelovima požarišta pogoršava. Vatra se intenzivirala Obosniku i dijelu brda iznad sela Zabrđe, a kako saznajemo širi se i na drugoj strani Obosnika na dijelu prema selu Eraci.

Na vrhu brda veliki su plameni jezici i gusti crni dim diže se nad cijelim zalivom.

Iz Direktora za vanredne situacije Ministarstva je najavljeno da se sjutra ujutru očekuje dolazak švajcarskog višenamjenskog helikoptera Super puma, čiji kapacitet je 2000 litara vode.

U najavi je i protivpožarni avion Air Tractor, kapaciteta 3000 litara vode, iz Izraela koji bi bili operativni narednih dana.

[KGVID]/wp-content/uploads/2017/07/video-1500406002.mp4[/KGVID]

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije