Anti-NATO aktivisti spustili vijence u more

U Tivtu održan novi protest zbog uplovljavanja iztalijsnakog nosača aviona u Boku Kotorsku

Četrdesetak podržavalaca Mirovnog pokreta „Ne u rat, ne u NATO“, organizacije „Otpor diktatorskom režimu“ i Pokreta za neutralnost,okupilo se danas oko 13 sati na gradskoj rivi Pine u Tivtu, mirno protestujući zbog dolaska u Boku Kotorsku nosača aviona „Cavour“ Ratne mornarice Italije, a koji je u višednevnoj posjeti Crnoj Gori i našim oružanim snagama.

Civilna i vojna policija koja obezbjeđuje tivatsku gradsku rivu sa koje se vrši redovan saobraćaj čamcima do oko milju dalje usidrenog nosača aviona, nije dozvolila svim učesnicima protesta da uđu na pristanište. Kao mjeru kompromisa, predstavnici policije predvođeni načelnikom OB Tivat Mićom Radovićem, dozvolili su da četvoro predstavnika nezadovoljnih građana uđu na rivu i u more spuste četiri vijenca „za sve žrtve NATO bombardovanja“. Vijenci su kako je rečeno, bili posvećeni žrtvama vojnih intervencija Alijanse u BiH, SRJ, Avganistanu i Libiji. Takav potez umnogome je smirio tenzije, te su se okupljeni odmah nakon spuštanja vijenaca u more, odmah mirno razišli i sjeli na terasu obližnjeg hotela „Primavera“.

„Ovo je izuzetno uspješan primjer građanske neposlušnosti jer su pripadnici VCG ipak popustili pred silom zakona, kada su nas pustili tamo da položimo vijence za sve stradale u NATO zločinima. To ranije nisu htjeli da urade, bilo im je zabranjeno,ali su danas morali da popuste pod pritiskom građana.“-nije krila zadovoljstvo Ljubica Gojković, novinarka Srpske televizije i jedna od učesnica protesta.

Ističući da NATO vojnici i ratni brodovi nisu dobrodošli u Crnu Goru, predstavnik pokreta „Otpor diktatorskom režimu“ Boško Vukićević kazao je da je „NATO najveća opasnost po održavanje mira u svijetu” i da je to “institucija koja je isključivo osmišljena da vodi rat” , te da je NATO “instrument vojno najmoćnije države svijeta – SAD”.

Tivat - Protest protiv NATO-a
Tivat – Protest protiv NATO-a

“Raspad NATO-a je u interesu očuvanja mira u svijetu. Ne želimo NATO ratne brodove u našim vodama. Italijanskim vojnicima poručujemo – idite kući, ostavite svoj ratni brod i oružje, presvucite se i dođite ovdje kao turisti.”- istakao je Vukićević. Predstavnik Pokreta za neutralnost Marko Milačić kazao je da je aktiviste koji su juče ujutro krenuli iz Podgorice za Tivat cijelo vrijeme pratila policija koja ih je i zaustavljala, legitimisala i pretresala njihovo vozilo.

“Oni su pratili naše komunikacije i neovlašćeno prisluškivali naše telefone zbog čega ćemo morati podnijeti krivične prijave protiv nadležnih u policiji. To najbolje pokazuje u kakvoj mi državi živimo i kakvu i pod čijom kontrolom oni državu proizvode, naravno i zbog ove gomile ratnog gvožđa u vidu ovog militarističkog smeća i ove globalne vlasti koja je oličena u ovom nosaču aviona.”-kazao je Milačić.

Gojko Raičević iz pokreta “Ne u rat, ne u NATO” zahvalio se pripadnicima sluđbi bezbjednosti na razumijevanju koje su pokazali za okupljanje anti-NATO aktivista.

“Danas imamo kapetana bojnog broda i admirala crnogorske vojske koji salutiraju kontraadmiralu italijanske Ratne mornarice, NATO admiralu. Imamo i naše sugrađane koji su i doveli ova nosač aviona u naše vode. Mi ovako pokazujemo duboko neslaganje sa svim tim, šaljemo poruku mira i ljubavi.” – istakao je Raičević.

Tivat - Protest protiv NATO-a
Tivat – Protest protiv NATO-a

Čitav performans sa terasa obližnjih kafića posmatrali su građani, ali i nekoliko desetina italijanskih mornara i oficira u civilu koji su sa „Cavoura“ sišli u grad i kojima uopšte nije bilo jasno o čemu se radi. Italijani su mnogo više zanimanja pokazivali za lokalne ugostiteljske objekte i potragu za dobrom kuhinjom, te raspitivanje kod Tivćana o atrakcijama koje trebaju posjetiti, nego za protestante koji su na ulazu na rivu, raširili anti – NATO transparente.

Zbog dolaska anti –NATO aktivista, policija i VCG privremeno su iz preventivnih razloga, saobraćaj barkasa između „Cavoura“ i obale sa Pina preselili u Porto Montenegro gdje se iskrcao i italijanski ambasador Vićenco Del Monako koji je boravio u službenoj posjeti nosaču aviona.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.