13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Anita Mančić – Tivat je teatarski epicentar

Izvođenjem impozantnog mjuzikla „Mamma mia“ produkciji beogradskog Pozorišta na Terazijama,po tekstu Ketrin Džonson i u režiji Juga Radivojevića, na prepunoj ljetnjoj pozornici, u Tivtu je počeo ovogodišnji ljetnji festival kulture „Purgatorije“.

Uprkos za naše prilike prilično visokim cijenama karata, publika nije propustila jedinstvenu priliku da pogleda pravi muzičko-scenkjsi spektakl utemeljen na muzici čuvenog sastava „Abba“, sa ansambom od čak 120 glumaca, pjevača, članova, baletskog sastava, hora i orkestra. Predstavu je sa oduševljenjem i ovacijama pozdravio prepuni auditorijum od oko 1.200 gledalaca.

U „Mamma mii“ glavne uloge tumačili su Milena Živanović, Jelena Jovičić, Slobodan Stefanović, Vladan Savić, Dragan Vujić Vujke, Žarko Stepanov, Dušica Novaković, Ivana Knežević, Bojana Račić, Barbara Milovanov, Ivan Zablaćanski, Ljubiša Dinčić i Dušan Šida. Orkestrom su dirigovali Vesna Šouc i Milan Nedeljković, koreograf prredstave je Mojca Horvat, a scenograf Aleksandar Denić.

Sam festival “Purgatorije” koji ove godine ima svoje jubilarno – 10-to izdanje, prethodno je zvanično otvorila glumica Anita Mančić. U svojoj besjedi ona je kazala daživimo vrijeme kada u cijelom regionu „pozorišni poslenici vape za više razumijevanja i novaca, kada dramske sukobe nadgornjavaju politički, nacionalni i socijalni sukobi, kada nam se može učiniti da teatar gubi trku sa tenzijama svakodnevnog života.“

Mama Mia
Mama Mia

„Učini nam se, ponekad, da festivali postaju zamena za aktivnu pozorišnu produkciju, da prerasataju u festivalomaniju u kojoj se pod festivalski plašt trpa sve i svašta. Festivali su ponekad alibi za kulturno nečinjenje: nemamo produkciju ali imamo festival. Tivatski „Purgatoriji“ su, po mom dubokom ubjeđenju, ali i po neoborivim činjenicama, za svo vreme njihovog trajanja, pokazali i dokazali upravo suprotno. Ovaj festival nastao je u gradu koji aktivno i promišljeno dela na polju kulture, koji u okviru Centra za kulturu ima pozorišnu produkciju koja pripada samom vrhu regionalne produkcije, čiji pozorišni proizvodi postaju kulturološki argument, ne samo Tivta i Boke Kotorske, nego i države Crne Gore i tetaraskog prostora koga smo nekada zvali Jugoslavijom. Tivat pravi pozorište i Tivat ima sva kreativna i profesionalna prava da bude tetarski festivalski epicentar ovog dijela Mediterana.“- kazala je Mančić. Poznata glumica naglasila je Mediteran je poetička i civilizacijska okosnica „Purgatorija“ jer je Mediteran i kolijevka evropskog teatara.

„Pozorište, ma koliko u nekim pomodnim momentima bežalo od antičkih grčkih korena teatara, uvek svoja ishodišta pronadje na tragovima Eshila, Euripida, Sofokla, Aristofana, na mediteranskim trgovima i u amfitetarima prepunim ljudi željnih više poetske istine koja je bolnija, smješnija, značajnija od životne istine U potrazi za antičkim teatarskim idealom katarze nastao je i „Purgatorij“ koji to potvrdjuje i svojim nazivom. Potreba za očišćenjem i pročišćenjem strasti, emocija ili „ afekata“, kako bi to rekao Aristotel , utkana je u duhovitom i višeznačnom imenu tivatskog festivala. I to ove pozorišne večeri pod čudesnim nebom Boke čini posebnim, izuzetnim, drugačijim. Pročišćenje kroz smijeh, bol, muziku, pokret, izgovorenu reč, umeće glumaca koji živeći život njihovih likova ponekad zaborave svoj život, je umjetničko uporište tivatskih „Purgatorija“. Zato traju, zato su važne, zato će trajati.“- poručila je Mančić otvajući festival koji će trajati do 10.septembra i publici ponuditi preko 90 raznovrsnih teatraskih, likovnih, književnih, muzičkih i filmskih programa.

Najčitanije