18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

ANIMA podsjeća na zločine od prije 24 godina

ANIMA
ANIMA

Aktivistkinje Anime – Centra za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora će danas od 11 do 12 sati ispred Vrata od grada u Kotoru dijeliti flajere kojima će podsjetiti građane/ke Kotora na zločine počinjene u periodu od 3. oktobra 1991. do 18. avgusta 1992. godine u Morinju.

“U navedenom periodu u Morinju je postojao Sabirni centar za zarobljenike iz Hrvatske – Logor Morinj. U logoru je u tom periodu boravilo 292 osobe iz Dubrovačke regije, od čega je 169 svjedočilo o nečovječnom postupanju prema njima. Nakon dugog perioda u kojemu je režim upotrebio sva sredstva kako bi izbjegao odgovornost za učinjeno (odugovlačenja, nedovoljne motivacije tužilaštva da se krivci privedu pravdi, izbegavanja pitanja komandne odgovornosti, omalovažavanja svjedoka, itd…) 2013. godine je donesena pravosnažna presuda kojom su četvorica optuženih osuđeni na ukupno 12 godina zatvora”, podsjeća Anima u saopštenju za javnost.

“Ako se ćuti o sramnom postojanju i funkcionisanju Logora Morinj ne može se govoriti o pravdi i mirnom suživotu u Crnoj Gori”, poručuju iz Anima.

“Ovom prilikom ukazujemo na opasnu manipulaciju karijerista i oportunista iz dijela vladajuće koalicije koji su se sjetili zločina devedesetih nakon dugogodišnje kolaboracije sa ratnim režimimom sa kojim su proizvodili urušavanje   prirodnih i društvenih resursa i učestvovali u politici zaborava. Na taj način oni su zaustavili proces lustracije i tranzicione pravde što je dodatno otežavalo žrtvama put do pravde a Crnoj Gori suočavanje sa prošlošću”.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije