ANIMA podsjeća na zločine od prije 24 godina

ANIMA
ANIMA

Aktivistkinje Anime – Centra za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora će danas od 11 do 12 sati ispred Vrata od grada u Kotoru dijeliti flajere kojima će podsjetiti građane/ke Kotora na zločine počinjene u periodu od 3. oktobra 1991. do 18. avgusta 1992. godine u Morinju.

“U navedenom periodu u Morinju je postojao Sabirni centar za zarobljenike iz Hrvatske – Logor Morinj. U logoru je u tom periodu boravilo 292 osobe iz Dubrovačke regije, od čega je 169 svjedočilo o nečovječnom postupanju prema njima. Nakon dugog perioda u kojemu je režim upotrebio sva sredstva kako bi izbjegao odgovornost za učinjeno (odugovlačenja, nedovoljne motivacije tužilaštva da se krivci privedu pravdi, izbegavanja pitanja komandne odgovornosti, omalovažavanja svjedoka, itd…) 2013. godine je donesena pravosnažna presuda kojom su četvorica optuženih osuđeni na ukupno 12 godina zatvora”, podsjeća Anima u saopštenju za javnost.

“Ako se ćuti o sramnom postojanju i funkcionisanju Logora Morinj ne može se govoriti o pravdi i mirnom suživotu u Crnoj Gori”, poručuju iz Anima.

“Ovom prilikom ukazujemo na opasnu manipulaciju karijerista i oportunista iz dijela vladajuće koalicije koji su se sjetili zločina devedesetih nakon dugogodišnje kolaboracije sa ratnim režimimom sa kojim su proizvodili urušavanje   prirodnih i društvenih resursa i učestvovali u politici zaborava. Na taj način oni su zaustavili proces lustracije i tranzicione pravde što je dodatno otežavalo žrtvama put do pravde a Crnoj Gori suočavanje sa prošlošću”.

4 Komentari

  1. Svake zlocine treba osuditi a ovi iz ANIMA ne spominju zlocine u Splitskoj Lori gdje su mucenja u ustaskom stilu vezivanje zicom i druga razna mucenja zavrsavala smrtnim ishodima.Ovi iz Morinja su svi izasli zivi ,maltretirani su verbalno ,mozda dobili po neki samar ili nogu u dupe ali se to ne moze uporediti sa zlocinima u Lori.

  2. Lidija niko ne omalovazava zrtve iz Morinja ,nego ti omalovazavas zrtve iz Lore koje su umrle u strasnim mukama a ne od metka a i one zrtve koju su zive sta su prezivjele a zrtve iz Morinja su ZIVE i nisu prozivjele ono sto su zrtve iz Lore prezivjele i dosta zrtava iz Lore su MRTVE ,te samim tim ZIV i MRTAV nisu isto i ne vrijedjaj MRTVE i mucene na svirepi nacin.

  3. Nema svrhe s tobom polemisati. Ne znam da li znaš, ali ta zbirka pjesama je jedno od najozbiljnjih suočavanja sa zločinima u Lori u samoj Hrvatskoj. Rječnik ti je neprimjeren kada su u pitanju žrtve. Toliko.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.