„Anima” iz Kotora podsjeća na 25 godina od formiranja logora u Morinju

Centra za žensko i mirovno obrazovanje „Anima” iz Kotora podsjeća na 25 godina od formiranja logora u Morinju.

Nećemo zaboraviti patnju, bol i teret žrtava i njihovih porodica. Pamtimo Logor Morinj! Nećemo zaboraviti zločine počinjene u naše ime!” – stoji u saopštenju Centra za žensko i mirovno obrazovanje „Anima” iz Kotora.

Morinj
Morinj

„U periodu od 3. oktobra 1991. do 18. avgusta 1992. godine u Morinju je organizovan Sabirni centar za zarobljenike iz Hrvatske – Logor Morinj. U logoru su u tom periodu boravile 292 osobe iz Dubrovačke regije, od čega je 169 svjedočilo o nečovječnom postupanju prema njima.

Nakon dugog perioda u kojemu je režim upotrebio sva sredstva kako bi izbjegao odgovornost za učinjeno (odugovlačenja, izbjegavanja tužilaštva da se krivci privedu pravdi, izbjegavanja pitanja komandne odgovornosti, omalovažavanja svjedoka, itd…) 2013. godine je donesena pravosnažna presuda kojom su četvorica optuženih osuđeni na ukupno 12 godina zatvora. Optuženi su naređivali, mučili i nečovječno postupali prema velikom broju ratnih zarobljenika u logoru, povređujući njihov tjelesni integritet i lično dostojanstvo.

Dugi niz godina ukazujemo na prikrivanje istine o događanjima u logoru Morinj od strane odgovornih državnih institucija ali i od strane Opštine Kotor.

Institucije nisu obilježile ovo mjesto zločina, niti su odale počast žrtvama kako bi se znalo što se dešavalo u Kotoru tokom rata, sve sa ciljem da se falsifikuje prošlost, izbjegne suočavanje sa prošlošću i tranziciona pravda. Ako se ćuti o sramnom postojanju i funkcionisanju Logora Morinj ne može se govoriti o pravdi i mirnom suživotu u Crnoj Gori.

Morinj
Morinj

Niti miru u Kotoru i Boki Kotorskoj. Aktivistkinje Anime – Centra za žensko i mirovno obrazovanje će 3. oktobra 2016. godine od 11 do 13 sati ispred Vrata od grada dijeliti flajere kojima će podsjetiti građane/ke Kotora na zločine počinjene u Morinju.

Nećemo zaboraviti patnju, bol i teret žrtava i njihovih porodica. Pamtimo Logor Morinj! Nećemo zaboraviti zločine počinjene u naše ime!” – stoji u saopštenju Centra za žensko i mirovno obrazovanje „Anima” iz Kotora.

 

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.