10 C
Kotor

Slušaj online radio

Anima – afirmišemo potrebu suočavanja sa prošlošću

ANIMA
ANIMA

Povodom Dana nezavisnosti a u okviru inicijative „Ženski sud – feministički pristup pravdi”, aktivistkinje kotorskog Centra za žensko i mirovno obrazovanje „Anima” će u četvrtak 19 i u petak 20.maja obići mjesta zločina koji su se desili na teritoriji Crne Gore tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

Mjesta ratnih zločina u Crnoj Gori i vrijeme obilaska: Herceg Novi – ispred zgrade MUP-a (mjesto odakle je najveći broj muslimana deportovan u BiH gdje su ubijeni 1992.godine) ćetvrtak 19. maja u 9 sati. Morinj – ispred ulaza u vojni objekat (logor za hrvatske zarobljenike 1991/2. godine), Bukovica – mjesto gdje je ubijen civil Džafer Đogo (mjesto etničkog čišćenja muslimana 1992/3. godine) 19. maja u 18 sati, Kaluđerski laz – most (mjesto gdje je Vojska Jugoslavije ubila šest civila albanske nacionalnosti i još šesnaest albanskih civila izbjeglih sa Kosova u vremenu od aprila do juna 1999. godine) maja u 13 sati, Murino- spomenik (stradalo šest civila od NATO bombardovanja među kojima troje djece) 20. maja u 17 sati” – kaže se u najavi „Anime”.

„Prošlo je deset godina od sticanja nezavisnosti, a institucije slave jubilej uprkos činjenici da pravda za žrtve zločina još nije zadovoljena. Simboličnim obilaskom mjesta zločina:

ODAJEMO počast žrtvama i uvažavamo dostojanstvo onih koji su bili žrtve devedesetih;

PROZIVAMO institucije države da uspostave vladavinu prava za sve i PODSJEĆAMO da je njihova obaveza da preduzmu mjere koje obezbjeđuju tranzicionu pravdu, sigurnost i bezbjednost svih stanovnika u Crnoj Gori;

UKAZUJEMO da su na zločini počinjeni u naše ime

AFIRMIŠEMO potrebu suočavanja sa prošlošću da bi se spriječile zloupotrebe ljudi i zločini u budućnosti;

ZAHTIJEVAMO od države da na primjeren način, spomen obilježjem, obilježi mjesta zločina kako bi savremenici/e i buduće generacije razvijale kulturu sjećanja. Upozoravamo još jedanput da politike nekažnjivosti zločina i neutvrđivanja odgovornosti imaju dugoročne posljedice štetne po građanstvo i demokratiju a kojih smo svjesni svakodnevno u svim gradovima Crne Gore – korupcija, kriminal, nacionalizam, klerikalizam, kao i nerasvijetljena ubistva i legalne likvidacije ljudi. Vrijeme je da se zaustavi proces nekažnjivosti zločina, neutvrđivanja odgovornosti i nesuočavanja sa prošlošću. Vrijeme je da izađemo iz stanja straha sprovođenjem politika koje poštuju ljudski život, insistiraju na jednakosti, uspostavljaju pravnu državu i sankcionišu odgovorne za zlodjela – kaže se u saopštenju Anime.

Najčitanije