17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Anima: afirmisanje vrijednosti antifašizma, slobode, ljudskosti

Anima
Anima

Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma 9.novembar – obilježava se u čast sjećanja na Kristalnu noć 1938.g kada se širom Njemačke desio progon jevrejskih građana i građanki, više od 90 Јеvrеја је ubijeno а око 30000 је deportovano u koncentracione logore što je praktično bila najava Holokausta.

Širom svijeta se obilježava ovaj datum. Sjećanje na žrtve i antifašističke vrijednosti obavezuju nas da skrenemo pažnju na zabrinjavajuće pojave u Crnoj Gori koje sve više poprimaju fašisoidno lice i ne samo u Crnoj Gori, nego na prostoru cijele Evrope, navodi se u saopštenju NVO Anima.

Od izuzetne je važnosti sjetiti se u današnjem vremenu antifašističkih vrijednosti i borbe protiv antisemitizma ali i svih ostalih izama koji najčešće na ovim protorima jesu politički programi i koji pokazuju javno svoje zloćudno lice. Antifašistima/kinjama i atesitima/kinjama treba građansko pravo na javnost jer je ono danas ugroženije nego ikada ranije, afirmisanje vrijednosti antifašizma, slobode i bezuslovne ljudskosti. To se umnogome razlikuje od borbe za izjednačavanje nacionalizama i onih koji su ušli u kolaboraciju sa fašistima i okupatorima što ukazuje na opasnost da se istorija ponovi na našem prostoru, navodi se na kraju saopštenja aktivistkinja NVO Anima

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije