16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Andrea Ribaldone u Tivtu, možda i otvori restoran u Crnoj Gori

Maestro Ribaldone sa osobljem kuhinje restorana Prova
Maestro Ribaldone sa osobljem kuhinje restorana Prova

Jedan od najpoznatijih kuvara u Evropi, maestro Andrea Ribaldone iz Italije, ovih dana boravi u Crnoj Gori kao gost HTP „Primorje hotels & restaurants“ iz Tivta.

Ribaldone  koji u Italiji uživa stats medijske zvijezde zahvaljujući emisijama „Il mondo in un piato“ i „La prova del cuoco“ na italijanskoj državnoj televiziji RAI, a u gastro-krugovima te zemlje važi za pravog umjetnika u kuvarskoj kecelji, nosilac je Mišelinovih zvjezda i jedan od najcjenjenijih predstavnika tzv. haute cuisine u Evropi. Sa svojom poslovnim partnerom Andreom Ćigarinijem, predsjednikom luksuzne italijanske hotelske grupacije „JSH hotels“, Ribaldone je doputovao u Crnu Goru kako bi produbio već postojeću poslovnu saradnju sa „Primorjem“.

„JSH hotels“ grupacija u Italiji upravlja sa dvadestak luksuznih hotela kategorije pet ili više zvjezdica u Rimu, Milanu, Bolonji i Firenzi, i nekim od tamošnjih najprestižnijih turističkih destinacija poput Sardinije, Sicilije, Toskane. Salenta i Kalabrije, dok Ribaldone ima sopstveni lanac restorana među kojima u italijanskom džet-setu gotovo kultni sastav uživa njegov milanski restoran „I due buoi“.

„Sa JSH grupacijom već imamo saradnju na nivou razmjene iskustava, servisa i obuke našeg osoblja od kada smo otvorili hotel „Palmon Bay“ u Igalu. Oni su sada tu jer su zaintereosvani za unapređenje saradnje i određene investicije ovdje kod nas u Boki, a mi za dalje unapređenje obuke našeg osoblja u Italiji i prihvatanje i uvođenje njihovih visokih standarda u ugostiteljstvu i u našim objektima. Posebno nas raduje prilika da naše osoblje može razmijeniti iskustva sa maestrom Andreom Ribaldoneom koji je obišao naše objekte u Igalu i u Tivtu, probao naša jela i dao niz korisnih savjeta.“- kazao nam he predsjednik uprave „Primorja“ Božidar Draganić. On i član uprave Denis Mandić italijansku delegaciju proveli su kroz hotel „Palmon Bay“ u Igalu i tivatsku „Palmu“ koja je u završnoj fazi rekosntrukcije i podizanja na nivo 4 zvjezdice, dok su sinoć Italijani isprobali i ponudu elitnog restorana „Prova“ u Tivtu koji takođe posluje u sastavu „Primorja“. Šef Ribaldone odmah je iskoristio priliku da obiđe svoje kolege u kuhinji restorana i razgovara sa mladim i nagrađivanim šefom kuhinje „Prove“,  Bobanom Mihajlom koji je već imao priliku da se stručno usavršava u Italiji. Kako nezvanično saznajemo, postoji veoma izgledan mogućnost da Ribaldone i JSH grupacija otvore  jedan elitni restoran u sklopu kompleksa hotela „Palmon Bay“.

Šef kuhinje Prove Boban Mihajlo i Andrea Ribaldone_
Šef kuhinje Prove Boban Mihajlo i Andrea Ribaldone_

Ljubazni i veoma otvoreni italijanski maestro kulinarske vještine Andrea Ribaldone, kazao je da je da je probao bokeljsku kuhinju koja ga veoma podsjeća na venecijansku.

„Probao sam vaša jela od liganja, sipe i mušlje na buzaru koju vi ovdje spremate i koji su vrlo, vrlo slični načinu na koji se to sprema kod nas u Italiji, posebno u regiji Venecije, tako da se sa te strane, ovdje osjećam bukvalno kao kod kuće. Fascinantan je autentični pravi ukus domaćih pamidora koje sam ovdje probao u jednoj od salata. Imate predivnu prirodu i koliko vidim, sjajne lokalne proizvode – voće i povrće, frešku ribu i plodove mora koje treba uzimati direktno kod ribara, a ne iz uzgajališta, a time i sve preduslove za vrhunsku kuhinju.“- kazao je Ribaldone kome, iako kreira neke od najekstravagantnijih jela koja se smatraju pravim umjetničkim djelima u tanjiru, klasična, jednostavna mediteranska kuhinja nema premca. Za njega su ključni sastojci jela bijeli i crni luk i kvalitetno masinovo ulje, na što se nadograđuju svi drugi sastojci – po pravilu autentični i prirodni kojima Italija i Crna Gora obiluju.

„Bitno je da namirnice budu kvalitetne, svježe i jednostavne, da se uz što manje „naknadnih intervencija“ i bez pretjeranog začinjavanja, nađu na tanjiru. Uloga dobrog kuvara je upravo to- da poštuje kvalitet primarnih sastojaka i na pravi način, očuvavši njihovu suštinu, prezentuje ih gostu.“- zaključio je Ribaldone.

Izvor:S. L.

Najčitanije