16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Analize pokazale, riba ubijena dinamitom

Riba ubijena dinamitom – foto FB Stop krilvolovu

Dinamit je presudio primjerku cipola koji je krajem septembra pronađen u moru kod Krašića, gdje su sportski ribolovci prijavili da pluta mrtva riba, piše Pobjeda.

To je potvrdila analiza obavljena u Institutu za biologiju mora nakon što su ubijenu ribu članovi grupe Stop krivolovu predali ribarskom inspektoru Mijomiru T

apuškoviću koji je zatražio da se provjeri šta je uzrok uginuća.

Oštećenja evidentirana na primjerku cipola (skakavice) slomljena kičma i uništeni unutrašnji organi ukazuju da je ubijena eksplozivom, potvđeno je iz te institucije.

Time se, nažalost, obistinila i bojazan da krivolov eksplozivom nije „rezervisan“ samo za sakrivene pozicije daleko od naseljenih mjesta, odnosno na grbaljskom dijelu kotorske opštine, već da mine pucaju i unutar zaliva kazao je Pobjedi Alek Vuković, koji u radnoj grupi zaduženoj za suzbijanje krivolova predstavlja pokret Stop krivolovu.

Prema njegovim riječima, 4. oktobra je u Krašićima ponovljena slika s kraja septembra.

“Građani su napravili fotografije, proslijedili našoj stranici sa snimcima gdje se vidi cijelo jato ubijene ribe koju nosi struja. Nakon poziva i prijavljivanja incidenta, inspektori nijesu zatekli ribu jer je neko pokupio ubijene skakavice”, kazao je Vuković. On je apelovao na nadležne da se pozabave sve češćim korišćenjem eksploziva u zalivu, posebno djelovima gdje se navodno izvode legalni građevinski radovi.

“Tragom potvrđene informacije o uzroku ubijene ribe, tražili smo informacije od državnih službi i dobili potvrdu da ni jedna dozvola za korišćenje eksploziva u građevinskim radovima nije u tom rejonu izdata od februara ove godine, a ranije imaju rok važenja tri mjeseca! To znači da, iako su tačne informacije od mještana da su neki od radnika koristili eksploziv prilikom radova, a riba ‘slučajno’ tada naišla, riječ je o nelegalnoj upotrebi ekploziva, što je za brigu”, kaže on.

Prema prikupljenim podacima od sportskih ribolovaca i ronilaca koji su na toj lokaciji prijavili detonacije, ipak su veći izgledi da riba nije slučajno naletjela na eksploziv.

Sumnja se da su krivolovci bili aktivni na lokaciji Vojni tuneli, pa je struja nanijela određenu količinu ribe koja je isplivala.

/I.P/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije