14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

“Anadolija” u Perastu

„Večerašnja izložba samo je nastavak jedne uspješne saradnje sa ambasadom Republike Turske u Crnoj Gori, Kulturnog centra centra “Junus Emre” (Yunus Emre) iz Podgorice i agencije TIKA. Saradnja je počela 2014. godine kada smo se obratili za pomoć u prevođenju dokumenata koji su čuvani u Muzeju grada Perasta“ – kazao je Andro Radulović direktor Muzeja grada Perasta u utorak na otvaranju izložbe fotografija „Anadolija“ turskog fotografa Mustafe Dedeoglua.

O uspješnoj saradnji OJU “Muzeji Kotor” – Muzeja grada Perasta i turskog Kulturnog centra „Yunus Emre“ iz Podgorice govorio jed direktor doc. dr Džihan Ozdemir koji je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost na zajedničkoj saradnji.

„Ove godine obilježavamo treću godinu postojanja turskog Kulturnog centra „Yunus Emre“ u Crnoj Gori, preko kojeg prezentujemo kulturne i umjetničke vrijednosti širom Crne Gore. Ta aktivnost približava građane naših zemalja, njihove kulture i običaje“ – kazao je Ozdemir.

Autor izložbe fotograf Mustafa Dedeoglu pozdravljući prisutne, kazao je da više o njemu govore njegove fotografije.

Izložba Anadolija

Izložbu je otvorio ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Serhat Galip.

 „Perastu pripada posebno mjesto u istoriji Crne Gore. U njemu su se susretale mnoge civilizacije, čiji su tragovi i danas vidljivi. Saradnja Peraštana sa turskim narodom tokom dugog perioda je bila izvanredna. Ovdje se čuvaju brojna dokumenta iz zajedničke istorije za koja muzej obavlja transkripciju i prevod u saradnji sa turskim institucijama. Zahvaljujem se direktoru Muzeja grada Perasta gospodinu Raduloviću i direktoru Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“  i doc. dr Džihan Ozemiru na organizaciji. Turskom umjetniku Mustafi Dedeoglu želim puno uspjeha u daljem radu”, kazao ambasador Galip koji je poželio prisutnima da uživaju u čarima Anadolije.

Izložba Anadolija

Osim izložbe fotografija prikazan je i kratki film o autoru.

 U muzičkom dijelu programa nastupila je flautistkinja prof. Bruna Matijević.

Mustafa Dedeoglu je rođen u Istanbulu 1978. godine. Nakon završene osnovne i srednje škole u Turskoj, na Kipru odlazi na studije. Pošto je diplomirao industrijski inžinjering na Eastern Mediterranean Univerzitetu, vratio se u rodni grad Istanbul gdje i sada živi i stvara svoje fotografske eseje. Umjetnik svoje kreacije dijeli kroz izložbe. Izlagao je na izložbama u Rusiji, Španiji, Bosni i Hercegovini, Gruziji, na Kosovu, u Makedoniji, Americi, Teheranu i Francuskoj” – stoji, pored ostalog, u najavi organizatora.

Najčitanije