Akvatorijum Petrovca smatra se očišćenim

Projekat “Opasne vrste našeg mora”

Petrovac
Petrovac

Projekat “Opasne vrste našeg mora” realizuje se već četiri godine, a primarni cilj mu je održavanje i čišćenje morskog dna na teritoriji Budve i Petrovca. Ove godine projekat je odrađen u samo jednoj fazi, za razliku od prethodnih kada se radio u dvije pa čak i u tri faze, kaže se u saopštenju iz Turističke organizacije Budve.

Najveća količina otpada izolovana je prve godine, tačnije, tada je 25 kubika otpada izvađeno iz mora ispred Petrovca. Naredne godine je izolovano 27 kubika. Ove godine izvađeno je samo 5 kubika otpada što govori o rezultatima prethodno realizovanih akcija!

Akvatorijum Petrovca se sada smatra očišćenim.

Turistička organizacija opštine Budva, kao društveno odgovorna organizacija, uvijek vodi računa o prirodnoj sredini, posebno o morskom ekosistemu na teritoriji opštine Budva. Nizom ekoloških akcija u našoj organizaciji u toku godine podiže se svijest o značaju održavanja istih, i takođe, stvara se dobra osnova za realizaciju širokog profila turističke ponude.

Petrovac
Petrovac

Najčešći zagađivači mora su hemijska jedinjenja organskog porijekla i nutrijenti, nerazgradive hemijske materije, nafta kao i neracionalno i nekontrolisano izolovanje ekonomski važnih vrsta – ribe, rakovi, školjke i glavonošci.

Pri odabiru lokaliteta za čišćenje, vodili smo se informacijama koje smo dobili od naših sugrađana, koji se, sudeći po broju mail-ova koji su nam poslati, veoma interesuju za ovu temu i brinu o stanju morskog ekosistema u Budvi. Takođe, građani Budve su zainteresovani da pomognu i uključe se u akcije, što je više nego pohvalno i značajno, kaže se u saopštenju TO Budva.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.