13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Akcija spašavanja stoljetnih maslina

Akcija spašavanja stoljetnih maslina sa lokaliteta Klačina, Đuraševići, koje su posječene zbog izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Opštine Tivat i Kotor uspješno je izvedena.

Naime, na predlog Maslinarskog društva „Boka“, masline su izvađene i preseljene na privremenu lokaciju, do sadnje na stalno mjesto.

U situaciji, kada je šteta već učinjena, smatrali smo jedinim rješenjem spašavanje preostalih djelova stabala masline, odnosno njihovo prenošenje na mjesto sadnje ili na drugo mjesto do konačnog „udomljavanja“ – sopštili su iz MD „Boka“.

Akcija spašavanja maslina
Akcija spašavanja maslina

U dogovoru sa predstavnicima opštine Tivat, a na osnovu Odobrenja za preseljavanje ostatka stabala masline, koje je izdala nadležna opštinska služba, podizvođač radova izvršio je vađenje, osiguravanje od rasturanja zemlje oko korjenovog sistema i mogućih oštećenja prilikom prenosa, te ih transportovao na mjesto predviđeno za odlaganje do odluke o daljem postupanju.

Izvođač radova je angažovao stručnjake iz oblasti maslinarastva iz Splita i Opuzena za nadgledanje procesa prenosa i pružanje savjetodavne pomoći predstavnicima udruženja za dalje postupanje prilikom sadnje.

Firma Pamex, iz Radanovića bez nadokande je ustupila prostor ispred svoje zgrade za odlaganje 115 stabala masline, sa lokaliteta Klačina.

Maslinarskom društvu Boka, predato je na staranje i odlučivanje o daljem postupku raspodjele maslina.

Mještani Đuraševića obratili su se Maslinarskom društvu Boka sa zvaničnim Zahtjevom da zauzme stav i aktivno učestvuje u rješavanju nastalog problema sječe maslina, starijih od sto godina, na lokalitetu Klačina, KO Đuraševići, za potrebe realizacije projekta od opšteg interesa .

Po zahtjevu Odbora mještana, Opština Tivat je formirala Komisiju za prebrojavanje i pozicioniranje posječenih stabala maslina.

Komisija u sastavu Igor Mamula, dipl.ing.hortikulture – Opština Tivat, Jelena Tošković, spec.sci.geod.- Opština Tivat, Vesna Đukić, izvršni direktor Maslinarskog društva Boka, Marko Jokić, predstavnik mještana uradila je Zapisnik o prebrojavanju i pozicioniranju posječenih stabala maslina i utvrdila da su stabla masline, sva starija od sto godina, u odličnom kondicionom stanju.

Klačina - Đuraševići
Klačina – Đuraševići

„Imajući u vidu da se radi o investiciji od javnog interesa sa čime su se složile sve strane u konfliktu, te da su izvođač i podizvođač radova, sasvim očekivano, posjedovali Rješenje o početku izvođenja radova i ostalu urednu građevinsku dokumentaciju, kao i ,,Elaborat o uticaju na životnu sredinu’’ prema kome ,,na lokalitetu Klačina…ne postoje zakonom zaštićene biljne vrste na koje bi posebno trebalo obratiti pažnju prilikom planiranja i izvođenja radova’’ što je neobjašnjivo, osim ako je isti izradila Agencija za procjenu uticaja na životnu sredinu Crne Gore, koja je radile više takvih procjena, za druge naručioce u Boki.

S druge strane, direktno su ugrožena vitalna stabla masline, starija od sto godina, posječena na visinu do i ispod jednog metra, što bi se moglo smatrati revitalizacijom da nije planirano njihovo uništavanje spaljivanjem.

Zakon o maslinarstvu ne pravi razliku između stručnih i nestručnih lica, kada je u pitanju sječa masline“ – saopštili su iz Maslinarskog društva Boka.

Kaznene odredbe Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju, propisuju kaznu za svakog ko posječe maslinu stariju od sto godina, čak i ako se ne nalazi u maslinjaku, (za fizičko lice od 500-1500 €; odgovorno lice od 1500 do 2000 €;… a pravno lice od 12000 do 15000 €)

U očekivanju prispijeća tražene Dozvole za prenos stabala masline sa pomenute, na privremenu lokaciju, službenici Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore, izišli su na lice mjesta i prekršiocu izrekli minimalnu kaznu od 500 €, za fizičko lice…

Najčitanije