10 C
Kotor

Slušaj online radio

Akcija – „Očistimo Herceg – Novi za jedan dan“

Herceg Novi
Herceg Novi

„Očistimo Herceg Novi za jedan dan“ je ekološka akcija koju će u petak, 20. maja, zajedničkim snagama realizovati Opština Herceg Novi, javna preduzeća, mjesne zajednice, škole, nevladine organizacije i udruženja, privrednici i mnogobrojni građani.

Na konferenciji za novinare u Maloj sali Opštine, sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju, Ilija Peulić pozvao je sve zaintersovane da u petak od 9 sati dođu na jednu od četiri lokacije i pridruže se brojnim učesncma u akciji čiji je cilj podizanje svijesti građana o ekološkim problemima zajednice u kojoj žive. Kako je kazao, očekuje se učešće oko 400 do 500 ljudi.

On je, kao koordinator akcije na teritoriji naše opštine, istakao da su tokom priprema Sekretarijat  za komunalne djelatnosti i ekologiju i Sekretarijat  za društvene djelatnosti i sport  imali odličnu saradnju sa svim učesnicima.

Najprije su   mapirani su svi lokaliteti – divlje deponije na teritoriji naše opštine, od kojih su  za čišćenje odabrane sledeće lokacije:

  1. Igalo – blatna plaža
  2. Kameno – pjesačka staza ka Tajnom brdu
  3. Baošići
  4. Bijela – istočna kapija Brodogradilišta i Bijelska vala

Uz pomoć NVO  „Uzor“  napravljena je facebook stranica „Let’s Do It Herceg Novi“, kako bi se olakšala komunikacija i informisanje javnosti i kako bi se motivisala omladina da se priključi akciji. Takođe, omogućena je online prijava svih zainteresovanih. U promociji događaja doprinio je i Odred izviđača „ Orjen“.

Značajno učešće najavila je nevladina organizacija „Ruke“, koja će  u cilju edukacije djece u toku akcije,  organizovati izradu skulpture od sakupljenog otpada i predavanje na temu zaštite i očuvanja planete u  smislu prevencije nastajanja   otpada.

U akciju su se uključile i osnovne i srednja škola, pa će djeci koja će kroz razne sekcije učestvovati u akciji biti opravdan izostanak sa nastave tog dane.

Akcija Čisto prijateljski HN
Akcija Čisto prijateljski HN

Takođe, pozvani su svi pravni subjekti koji posluju na teritoriji opštine Herceg Novi, da svoje zaposlene koji žele da se priključe akciji oslobode radnih obaveza, i na taj način pokažu volju i brigu za čistoću svog grada. Podršku akciji u vidu sponzorstva najavili su: DOO „Krušo“ sa mehanizacijom , DOO „Blu  Line“, koji  će  omogućiti  prevoz članovima Odreda izviđača „ Orjen“, benzinska pumpa „M&S“ iz Bijele, koja će  donirati gorivo.

U akciji će učestvovati  i zaposleni u lokalnoj upravi, koji će toga dana biti  oslobođeni radnih obaveza, s tim da će u svim Sekratarijatima i službama biti obezbijeđeno redovno obavljanje svih poslova. Značajno učešće imaće opštinska preduzeća : DOO „Čistoća“ , DOO „Komunalno-stambeno“, DOO „Vodovod i kanalizacija“, Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, Turistička organizacija Herceg Novi, Dnevni centar, mjesne zajednice Bijela , Baošići, Kameno i Kumbor.

Akcije počinje u 9 sati. Na  pomenutim lokacijama biće organizovani prijemni pultovi , na kojima će učesnici biti evidentirati učesnike i biće im podijeljene kese i rukavice. Takođe, obezbijeđena je voda i sendviči. Planirano je da se na kraju akcije, između 12 i 13 časova,  učesnici okupe u Igalu ispod  Titove vile, gdje će se družiti uz prigodno posluženje.

Najavljena akcija će se održati prema planu, 20. maja, bez obzira na vremenske uslove, po uputstvu organizatora  nosiloca „Let’s do it“ pokreta.

Foto - www.dailymail.co.uk
Foto – www.dailymail.co.uk

„Očistimo Herceg Novi za jedan dan“ je dio velike zajedničke akcije „Očistimo Crnu Goru za jedan dan“ i međunarodne akcije „Let’s do World“.  Nosilac „Let’s do it“ pokreta i inicijative u Crnoj Gori je Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid iz Podgorice, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Cilj ove akcije je promovisanje ekoloških načela, podizanje ekološke svijesti, edukovanje i podsticanje svih građana Crne Gore, bez obzira na godine i posao koji obavljaju, bez obzira na porijeklo i različite pripadnosti, na aktivnije učešće u životu svoje zajednice.

Svi Novljani i prijatelji našeg garad pozvani su da se pridruže, u skladu sa svojim mogućnostima, i pomognu da pokažemo kako zajednički, uz druženje, možemo dati mali doprinos, a postići značajne rezultate, poručuju iz Opštine Herceg-Novi.

Najčitanije