10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Zaposlenih Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrot danas organizuju akciji dobrovoljnog davanja krvi.

Akcija ce biti odrzana danas 20. novembra 2017. od 10-12 sati u prostorijama jedinice za transfuziju Opste bolnice u Kotoru.

Prema podacima Zavoda za transfuziju krvi, nivo dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori iznosi skoro 2,8 odsto, a od toga je 42 odsto dobrovoljnih davalaca, a 58 odsto „porodičnih“ davalaca“. Radi se na na tome da se smanji broj porodičnih davalaca, koji daju krv po pozivu i često neredovno, a poveća broj dobrovoljnih davalaca koji daju krv redovno u slobodno vrijeme i tokom akcija davanja krvi iz razloga što je neophodno povećati rezerve krvi. Krv koja se daruje mora da prođe proces analize na nekoliko zaraznih bolesti za šta je potrebno vrijeme, a svi znamo koliko je nekad neophodno da pacijent hitno primi transfuziju krvi. Zato važi pravilo “da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv”.

Muškarci redovno mogu dati krv na svaka 3 mjeseca, a žene na svaka 4 mjeseca. Davanje krvi apsolutno nije štetno, već nasuprot, naučna istraživanja nedvosmisleno ukazuju da ljudi koji redovno daruju krv imaju manji stepen vjerovatnoće da dožive srčani ili moždani infarkt.

Objašnjenje je da se davanjem krvi eliminišu zastarjela crvena krvna zrnca koja mogu učestvovati u stvaranju tromba, dok se koštana srž podstiče na stvaranje novih svježih krvnih zrnaca. Na dan slobodnog davanja krvi imate pravo na jedan dan plaćenog odsustva sa posla, a sebi ćete pružiti ličnu satisfakciju da ste toga dana nekome pomogli darivanjem ove prijeko potrebne i nezamjenljive tečnosti.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije