16 C
Kotor

Slušaj online radio

Akcija čišćenja mora „Čisto prijateljski“

Čisto Prijateljski
Čisto Prijateljski

Kraj ljetnje sezone i Svjetski dan mora (22. septembar) u Herceg-Novom biće obilježen velikom ekološkim akcijom čišćenja podmorja pod nazivom „Čisto prijateljski“ u subotu, 3. oktobra.

Velika akcija „Čisto prijateljski“ počinje u 10 sati u Gradskoj luci Škver. U akciji učestvuju profesionalne ronilačke jedinice iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije – članovi Svjetske ronilačke federacije CMAS, najstarije organizacije ovog tipa koja djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Akciji će se pridružiti i profesionalne ronilačke jedinice Vojske i Policije Crne Gore, ali i nevladine organizacije, volonteri i đaci koji će učestvovati u čišćenju obale.

Po završetku akcije, u 12.30 na gradskom mulu učesnicima i građanima obratiti će se predsjednica Opštine Herceg-Novi Nataša Aćimović, vođa projekta kandidature Herceg-Novog za Evropsku prijestonicu kulture Aleksandar Peković, članica Svjetske ronilačke organizacije Božana Ostojić, te predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i Instituta za biologiju mora.

Događaj će pratiti i bogat kulturni i zabavni program.

Akciju realizuju, Opština Herceg-Novi, CMAS – Svjetska ronilačka federacija, Turistička organizacija Herceg-Novog i „Herceg-Novi 2021“, Agencija koja realizuje projekat kandidature grada za titulu Evropske prijestonice kulture i koja upravo ovim događajem započinje svoju kampanju.

Najčitanije