15 C
Kotor

Slušaj online radio

Akcija “Boka 2” u Kotoru i Tivtu: Policija privela više osoba

U akciji “Boka 2” kotorski i tivatski policajci iz sektora kriminalističke policije uz podršku SAJ-a i PJP-a danas su na području Kotora i Tivta izvršili pretres na 11 lokacija, a tom prilikom je privedeno više osoba, dok je I.J. (36) iz Tivta uhapšen.

Oni su izvršili pretres i “na dvije lokacije koje koristi jedan od vođa OKG Kavač, S.K.”

“Službenici Uprave policije MUP-a – Sektora kriminalističke policije, OB Kotor i OB Tivat su, uz podšku SAJ i PJP, danas na području Kotora i Tivta, u nastavku aktivnosti koje se preduzimaju u cilju borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa na području Boke Kotorske, a postupajući po naredbama sudija za istragu Osnovnog suda u Kotoru, izveli akciju kodnog naziva „Boka 2“. Akcija je usmjerena ka članovima organizovanih kriminalnih grupa (OKG) i bezbjednosno interesantnim licima (BIL). Izvršeni su pretresi na 11 lokacija, više je lica privedeno dok je jedno od njih i lišeno slobode. Za jedno lice je u toku postupak u vezi sa dokumentovanjem krivičnog djela. Naime,  policija je danas na 11 lokacija na području Kotora i Tivta izvršila  pretres stanova i drugih prostorija koje koristi više članova organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica. Pretres je izvršen i na dvije lokacije koje koristi jedan od vođa OKG Kavač, S.K.”, saopšteno je iz Uprave policije.

Foto Uprava policije CG
U saopštenju se navodi da je sprovedenim pretresima pronađeno i oduzeto sljedeće:

• 11 vozila, među kojima su i vozila visoke klase marke “BMW”; “VW”, “Audi”.

• 1 motocikl;

• 17 mobilnih telefona i veći broj SIM kartica različitih mobilnih operatera;

• više tablet i lap top računara i različitih oblika memorija za skladištenje podataka;

• 10 grama kokaina i oko 20 grama smješe koja se koristi za miješanje sa kokainom;

• Vaga za precizno mjerenje količine narkotika;

• Novac u iznosu od oko 6.500 eura za koji se sumnja da je stečen distribucijom narkotika;

• 2 pištolja;

• više komada pištoljske municije;

• 1 metalni boks;

• više komada hladnog oružja; i

• veći broj ugovora (10 ugovora) o kupoprodaji nepokretnosti za koje postoji sumnja da su vezani za kriminalne aktivnosti zelenaštva.”

U saopštenju se dodaje da je više osoba privedeno u službene prostorije radi uzimanja izjava i sprovođenja postupka kriminalističke obrade.

“Na osnovu konsultacija izvršenih sa nadležnim tužilaštvom, I.J. (36) iz Tivta je lišen slobode zbog postojanja sumnje da je počinio krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljenje u promet i opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Prema jednom licu u toku je postupak provjere okolnosti pod kojima je zaključilo više ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, sa ciljem utvrđivanja postojanja elemenata bića krivičnog djela zelenaštvo. Status navedenog lica biće utvrđen nakon sprovedenih provjera i konsultacija sa nadležnim tužilaštvom”, navodi se u saopštenju.

U saoštenju se dodaje da je policija, u aktivnostima koje sprovodi u borbi protiv organizovanog kriminala, a koje koordinira Sektor kriminalističke policije, u pet akcija koje su sprovedene u prethodnih 15 dana, uključujući i današnju akciju, “izvršila pretrese na 75 lokacija na jugu i sjeveru, i to na lokacijama koje koriste članovi OKG i njima bliska lica.”

“Priveden je veliki broj lica. Oduzeti su vatreno oružje i municija, hladno oružje, skupocjeni automobili, droga, sredstva komunikacije, ugovori i druga dokumenta, novac i druge stvari. Više lica je lišeno slobode zbog krivičnih djela u vezi sa zelenaštvom, ilegalnim posjedovanjem oružja i zloupotrebom opojnih droga. Sve što je oduzeto biće vještačeno u Forenzičkom centru radi utvrđivanja porijekla odnosno eventualne povezanosti sa počinjenim krivičnim djelima. Aktivnosti policije na otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju organizovanog kriminala se nastavljaju”, saopštili su iz Uprave policije.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije