8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Akademija liderstva” u Herceg Novom: Korak ka boljoj saradnji na tromeđi

Seminar

Seminar  „Akademija liderstva” za predstavnike Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja otvoren je juče u hotelu „Park“ u Bijeloj i trajaće do 9. juna.

Pored predstavnika Opštine Herceg Novi, edukaciji će tokom tri dana prisustvovati dvadesetak učesnika iz partnerskih gradova na tromeđi, kao i iz opština Tivat i Kotor.

„Akademija liderstva“ dio prekograničnog projekta „CBC Leadership academy“ Dubrovnika, Herceg Novog i Trebinja koji je podržao Savjet Evrope.

Seminar u našem gradu treći je i poslednji intenzivni stručni modul obuhvaćen projektom. Prvi je održan u Dubrovniku novembru 2016. godine, a drugi u Trebinju u aprilu ove godine.

Učesnike je na samom početku pozdravila koordinatorka projekta Andrea Novaković, ispred Razvojne agencije Grada Dubrovnika.

Kako je kazala, osim planirane obuke, Akademija je bila prilika za razgovor o poboljšanju prekogranične saradnje, kao i inspiracija za niz budućih inicijativa i aktivnosti među gradovima-učesnicima i drugim partnerima iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

„Naš cilj nije da sa ovom edukacijom saradnja dođe kraju, već da ona bude početni implus za ubuduće. Kroz tri segmenta seminara razvile su se neke projektne ideje sa kojima možemo aplicirati. Upravo to će nam biti prvi neposredan korak nakon seminara. Nakon toga, išli bi u nešto veći poduhvat – kreiranje zajedničkog prekograničnog tjela, takozvane Evropske teritorijalne grupe za saradnju. Biće potreban rad i politička volje da bismo to postigli, ali Savjet Evrope spreman je da nas i dalje podržava, pa vjerujem da ćemo malim koracima do toga i doći“, rekla je Novaković.

Pohvalila je saradnju za Kancelarijom za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, kao i novskim PVK „Jadran“ sa kojima su već uspješno realizovali dva projekta.

Do sada je jasno da su razlozi za povezivanje brojni i da se na taj način mogu postići izvrsni rezultati, istakla je Novaković. Zaključila je da prekogranična saradnja ide dobrim tokom naprijed i potrebno je tako nastaviti.

Glavni predavač u trenerskom timu Daniele Del Bianco kazao je da su akademije ovog tipa evropska praksa već više od sedam godina, tokom kojih je održano preko 500 treninga u petnaestak država. Ipak, ova je posebna jer, kako je istakao, prva je prekogranična, što je čini pilot projektom.

„Akademija liderstva“ organizovana je kroz tri intenzivna stručna modula koja nude niz smjernica za rad u jedinicama i organima lokalne samouprave. Obrađivane teme su strateško planiranje, menadžment u javnoj upravi, upravljanje ljudskim resursima i prekogranična saradnja.

Projekat Dubrovnika, Herceg Novog i Trebinja podržao je Savjet Evrope, na inicijativu Razvojne agencije Grada Dubrovnika i Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi.

Najčitanije