15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Agencija za razvoj i zaštitu: Bolja saradnja na Orjenu sa opštinom Kotor

Orjen

Na vidiku je početak tješnje saradnje sa kotorskom opštinom na području Orjena na ovih dana veoma aktuelnom pitanju protivpožarne i ostale bezbijednosti. Na inicijativu Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, iznešenoj na opštinskom koordinacionom tijelu, stupili smo u kontakt sa direktorom Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, gospodinom Ratom Brajkovićem, u cilju sinhronizacije aktivnosti, poručili su iz ove ustanove.

Naime, glavna saobraćajna, ali ujedno i bezbjednosna komunikacija, put Vrbanj-Orjensko sedlo-Crkvice, još od avgusta 2013. je u potpunom prekidu, pa tako i za vatrogasna i vozila hitne pomoći, što stvara nepotrebnu, a potencijalno riskantnu sigurnosnu situaciju.

Orjen

Predlog Direkciji temelji se na potrebi krčenja kotorskog dijela puta u neophodnoj širini za prolazak ovih vozila, kao i privremenom saniranju prekida komunikacije kod Orjenskog sedla. Sa naše strane,  smo izveli neophodne korake na terenu, gdje je izašao sudski vještak građevinske struke, Tatjana Vuković, na još od 2014. godine oštećeni (takozvani) Donji most, na putu Vrbanj-Orjensko sedlo.

Ovo oštećenje je toliko suzilo širinu kolovoza, da predstavlja veliku prijetnju očuvanju komunikacije ka Sedlu, što bi, u kombinaciji sa već prekinutom trasom ka Crkvicama, moglo prouzročiti nesagledive posljedice u slučaju izbijanja kakve incidentne situacije u središn

Orjen

joj zoni Orjena, koja bi se tako našla saobraćajno potpuno odsječena.

Napomenimo da se radi o austrougarskom makadamskom putu, građenom početkom 20-og vijeka u vojno-strategijske svrhe, žili-kucavici Orjena. Po sakupljenim informacijama, u momentu izrade put je imao državni značaj, a zatim, regionalni, budući da spaja dvije opštine, da bi se na kraju sveo na status nekategorisanog puta, bez opredijeljenih sredstava za redovno održavanje. Kad se sve to ima u vidu-još je i u dobrom stanju!

U narednom periodu, Agencija planira kandidovati ovaj memorijalni put za prekogranični projekat s ciljem razvoja održivih oblika turizma u Parku prirode „Orjen“.

Najčitanije