Afrikanci gradili put ka Vratlu – prisjećanje na događaj od prije 37 godina

Ovih dana, kada se radi sanacija puta Borići – Vratlo, prisjećamo se zanimljivosti iz doba SFRJ, vremena kada je ova trasa prvi put probijana za potrebe kolskog saobraćaja.

U monografiji PSD „Subra“, Dušana Rašovića, piše da je put 1973. godine trasiran uz pomoć inženjerijskih jedinica Garnizona Kumbor i GRO „Prvoborac“ iz Herceg Novog. U istom djelu nalazimo i raritetnu fotografiju sa tamnoputim Afrikancima kako rade na putu ka Vratlu!

Fotografiju prati kratko objašnjenje: „Učesnici SORA Crnogorsko primorje 1979 u izgradnji puta Borići – Vratlo.

Sadašnji radovi na putu ka Vratlu izvode se sa zavidnom mehanizacijom, bez vojske, maškina i nekadašnje nesvrstane braće. Sa te strane – ništa posebno, reklo bi se. Ono što primorcima posao čini drugačijim su planinski klimatski uslovi i divlja ljepota, baš kao što je to slogan NTO-a. Radove izvodi hercegnovska firma Fortis Mont, nadzor vrši opštinski Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, a uz maksimalno uvažavanje sugestija korisnika puta: Mjesne zajednice Kameno – Žlijebi, Agencije za razvoj i zaštiru Orjena i Planinarskog kluba „Subra“.

/Agencija za zaštitu Orjena/

Podijeli

1 komentar

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.