16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Aerodrom Tivat dobija novi kontrolni toranj

aerodrom Tivat_resize

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) krenula je u dvije kapitalne investicije, ukupne vrijednosti preko 10 miliona eura –izgradnju novih kontrolnih tornjeva na aerodromima Tivat i „Nikola Tesla“ u Beogradu.

„Želimo da ova dva grada dobiju dvije monumentalne nove građevine koje će, sa jedne strane, plijeniti svojom ljepotom, a sa druge, u njih ćemo ugraditi najnoviju tehnologiju koja će doprinijeti poboljšanju bezbjednosti vazdušnog saobraćaja.“- saopštio je Radojica Rovčanin, direktor SMATSA-e. On je agenciji Tanjug juče kazao da će novi kontrolni toranj prvo dobiti aeodrom u Tivtu gdje će ta građevina u potpunosti biti dovršena do kraja naredne godine, ali će u upotrebi biti već za predstojeću ljetnju sezonu.

„Kada je aerodrom Tivat u pitanju, novi kontrolni toranj završićemo do kraja sledeće godine, a trudićemo se OLYMPUS DIGITAL CAMERAsvom snagom da toranj bude u upotrebi već do početka turističke sezone. Tako će se stvoriti uslovi za bolji rad sa kvalitetnijom tehnikom, što će doprinijeti lakšem i boljem funkcionisanju svih službi na aerodromu Tivat. U taj toranj biće ugrađena ista tehnologija kao i u beogradski i na taj način će Tivat imati kvalitetno riješeno pitanje kontrolnog tornja za sledećih 20 godina. Veoma nam je stalo da i ova toranj bude arhitektonsko remek-djelo koje će turisti prvo vidjeti i kome će se diviti, kada budu slijetali na aerodrom Tivat.“- kazao je direktor SMATSA-e.

U obimnu rekonstrukciju postojećeg kontrolnog tornja visokog 37 metara, njegovo opremanje najnovijom navigacionom, meteo i komunikacionom elektronskom opremom, čime će se dobiti praktično novi i ultramoderni toranj, te izgradnju novih poslovnih objekata u podnožju tornja, SMATSA će uložiti oko 4 miliona eura. SMATSA u tom poslu odlično sarađuje sa menadžmentom aerodroma Tivat, kao i sa predstavnicima Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

aerodrom Tivat 3_resizeDirektor tivatskog aerodroma mr Ranko Bošković potvrdio je da je SMATSA završila idejni projekat i da je u fazi dobijanja građevinske dozvole za nove objekte. Rekonstruisani toranj i novi poslovni objekat zajedno će biti površine oko 1,4 hiljade kvadrata u kojima će raditi 30 zaposlenih u AKLTivat. U tom objektu smjestiće se meteo-služba, kancelarije AKL Tivat, tehničke prostorije i tzv. aerodromski biro (flight information office). Sam toranj će biti detaljno rekonstruisan jer će se srušiti postojeća kupola i prostorije tehničke sale koja se nalazi odmah ispod aktuelne kupole. Na tom nivou napraviće se nova moderna kupola sa najmanje 80 kvadrata korisne površine u kojoj će istovremeno raditi pet kontrolora. Na etaži ispod, izgradiće se nove prostorije za odmor kontrolora a toranj će dobiti i panoramski lift. Iako to ne zavisi direktno od njih, u menadžmentu aerodroma Tivat se nadaju da bi ta vazdušna luka već narednu ljetnju sezonu, mogla dočekati sa potpuno novim i reprezentativnim objektom kontrolnog tornja.

Najčitanije