8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Aerodromi Crne Gore predlažu gradnju privremenih terminala

Aerodrom Tivat – foto Boka News

Kompanija Aerodromi Crne Gore predložila je Vladi izgradnju četiri privremena objekta kao dodatne kapacitete za prihvat i otpremu putnika, pošto će, prema procjenama, obim avio-saobraćaja godišnje rasti prosječno 15 do 20 odsto, piše Pobjeda.

U kompaniji očekuju da ti objekti budu završeni do početka ljetnje turističke sezone. Aerodromi (Tivat i Podgorica) su spremni da isključivo iz sopstvenih izvora stvore pretpostavke za efikasnije opsluživanje putnika i vazduhoplova na oba aerodroma.

Dosadašnje najave ukazuju na značajan rast saobraćaja na aerodromu Tivat u ovoj godini, a kapcitet putničkog terminala je 4,1 hiljada kvadrata. U toku jula i avgusta na toj površini se opsluži 250 hiljada putnika, a u istom periodu podgorički aerodrom, čija terminalna zgrada ima 5,5 hiljada kvadrata, opsluži 150 hiljada putnika.

Uz to, Aerodrom Tivat, pošto nema noćnih letova, ljeti radi u prosjeku 13 sati dnevno.

Aerodromi Crne Gore predlažu izgradnju privremenog objekta površine 1,3 hiljade kvadrata i jednostavne konstrukcije. U kompaniji smatraju da bi se, ukoliko se blagovremeno obezbijede neophodne saglasnosti i pojednostave procedure, objekat mogao staviti u funkciju do početka ljetnje turističke sezone.

U tom objektu predviđen je prostor za boravak putnika sa šest ček in šaltera, dvije linije KD kontrole, četiri šaltera pasoške kontrole, te dva carinska punkta. U sklopu objekta planiran je odlazeći gejt sa tri izlaza, kao i sortirnica za pripremanje prtljaga za transport. Izgradnjom ovog objekta stvaraju se uslovi za opsluživanje dodatnih 300 do 400 putnika u vršnom satu.

Najčitanije