13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Aerodrom Tivat – Rekonstrukcija kontrolnog tornja od jeseni

Kontrola letjenja Tivat
Kontrola letjenja Tivat

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) iz podnijela je Ministarstvu održivog razvoja i turima Crne Gore zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju objekata Aerodromske kontrole letjenja (AKL) u Tivtu. Zahtjev je podnešen 15.aprila, a rekonstrukcija prostorija AKL Tivat na ovdašnjem aerodromu, podrazumijeva i modernizaciju i rekonstrukciju kontrolnog tornja tivatske vazdužne luke. U to će SMATSA uložiti blizu 4 miliona eura.

U skladu sa Državnom studijom lokacije „Aerodrom Tivat – sektor 24“, predviđeno je da se obavi detaljna rekonstrukcija postojećeg kontrolnog tornja visine 37 metara, te da se na sada slobodnoj parceli u njegovom podnožju, podigne novi objekat spratnost P+1, a sve zajedno će biti površine oko 1,4 hiljade kvadrata u kojima će raditi 30 zaposlenih u AKL Tivat.

U objektu ispod tornja smjestiće se meteo-služba, kancelarije AKLTivat, tehničke prostorije i tzv. aerodromski biro (flight information office). Sam toranj će biti detaljno rekonstruisan jer će se srušiti postojeća kupola i prostorije tehničke sale koja se nalazi odmah ispod aktuelne kupole. Na tom nivou napraviće se nova moderna kupola sa najmanje 80 kvadrata korisne površine u kojoj će istovremeno moći raditi pet kontrolora.Na etaži ispod, izgradiće se nove prostorije za odmor kontrolora, učionica i sanitarni čvor, a toranj će pored najmodernije komunikacione i IT opreme, dobiti i panoramski lift.

Kontrolni toranj aerodroma Tivat
Kontrolni toranj aerodroma Tivat

SMATSA se za rekonstrukciju kontrolnog tornja i izgradnju novih prostorija za potrebe AKL Tivat odlučila zbog starosti i neadekvatnih katakteristika postojećih objekata, kao i činjenice da aerodrom Tivat već godinama bilježi najveću stopu rasta u obimu saobraćaja od svih vazdušnih luka u bivšoj Jugoslaviji, sa čime se mora adekvatno nositi i služba kontrole letjenja. Za ovaj aerodrom koji je i turistička recepcija Crnogorskog primorja, SMATSA je najavila i posebno atraktivan i reprezentativan arhitektonski izgled novog kontrolnog tornja.

Aerodroma Tivat
Aerodroma Tivat

Inače, početak ove investicije zbog raznih administrativno-pravnih okolnosti, kasni oko 10 mjeseci u odnosu na ranije pominjenu dinamiku. Prema nezvaničnim informacijama, pripremni radovi na tzv. land side strani objekata AKL Tivat počeće u spetembru. Već u oktobru krenuće i glavni radovi, jer će se tada, zbog smanjenja obima saobraćaja na aerodromu, stvoriti uslovi da se kontrola letjenja sa tornja koji se rekonstruiše, privremeno izmjesti u poseban kontejner sa opremom, lociran na drugom mjestu u zahvatu tivatske vazdušne luke.

Najčitanije