16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Aerodrom Tivat – Najava dobre sezone

Sa aerodroma Tivat - Foto skyscrapercity.com
Sa aerodroma Tivat – Foto skyscrapercity.com

Prema najavama avioprevoznika, zaposlenima u najprometnijoj crnogorskoj vazdušnoj luci – aerodromu Tivat, predstoji još jedno veoma naporno ljeto. Naime, do sada je 40-tak aviokompanija koje će saobraćati sa Tivtom iz desetak država Evrope, za period glavne sezone od 1.maja do 30.septembra, najavilo ukupno 3.171 let. To je skoro 3 odsto više od broja letova koji su realizovani u istom periodu lani kada je tivatski aerodrom prihvatio i opslužio ukupno 3.081 vazduhoplov.

„Kompanije generalno, najave više letova nego što ih na kraju i realizuju tako da vjerovatno ovaj obim saobraćaja neće biti ostvaren, ali svakako da brojke neće biti mnogo manje od onih koje smo imali u špicu sezone lani.“- kazao je direktor aerodroma Tivat mr Ranko Bošković.

On je dodao da očekivano, zbog ukupne političko-ekonomske situacije, tržište Rusije koje je najznačajnije za tivatsku vazdušnu luku ove godine, u najavama saobraćaja tamošnjih kompanija, za sada bilježi pad od 7,5 odsto u odnosu na lani. Blagi pad od 3 odsto ima i tržište zapadne Evrope, ali će se to sigurno anulirati jer predstoji završetak aranžmana za naredno ljeto sa još jednom norveškom aviokompanijom.        Najave saobraćaja sa Srbijom koja je drugo po važnosti emitivno tržište 6,4 posto su bolje nego lani.

„Na tržištu Ukrajine imamo rast od 9,5 odsto u odnisu na prošlogodišnju realizaciju, dok Bjelorusija bilježi rast od čak 167 odsto u odnosu na lani.“- naveo je Bošković ističući da će bjeloruski nacionalni prevoznik „Belavia“ ovog ljeta iz Minska za Tivat imati preko 130 letova. Novost je da će ove sezone prvi put biti otvoren i vazdušni most između Crnogorskog primorja i Moldavije, pa će između Tivta i Kišinjeva saobraćati avioni nacionalne kompanije „Air Moldova“.

Pored domaćeg „MontenegroAirlinesa“, petnestak ruskih i nekoliko kompanija iz Ukrajine, za Tivat će narednog ljeta letjeti i avioprevoznici iz Azerbejdžana, Belgije, Poljske, Češke, Slovačke, Danske, Portugala, Španije, Norveške, Švedske, Njemačke, Srbije, Bosne i Hercegovine i Austrije. Na pistu pored Tivatskog zaliva slijetaće najvećim dijelom avioni tzv. „C-kategorije“ veličine boinga-737 i airbusa A-320, dok će najveći vazduhoplovi koji će dolaziti u Tivat biti širokotrupni dugolinijski avioni tipa boing-767 što ih koristi nekoliko ruskih i ukrajinskih kompanija.

 

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije