11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Aerodrom Tivat – u junu 12 odsto više aviona i putnika

Aerodrom Tivat
Aerodrom Tivat

Tokom prošlog mjeseca na pistu aerodroma Tivat sletio je ukupno 871 avion sa kojima je u taj grad doputovalo i iz njega otputovalo ukupno 147.126 putnika.

„Broj opsluženih aviona u junu ove godine za 12,33 posto je veći nego u istom mjesecu lani kada smo imali promet od 774 vazduhoplova. Broj putnika porastao je 11,57 odsto u odnosu na jun 2015 kada smo imali 131.870 putnika.“- kazao je direktor Aerodroma Tivat Jovan Mačić.

Posla je sve više što površuje i podatak da je aerodrom Tivat danas imao 24 leta, odnosno ukupno 48 rotacija aviona na linijama za Beograd, Moskvu, Sankt Petersburg, Harkov, Gomel, Minsk, Tel Aviv, Brisel, Amsterdam i London.

Prema Mačićevim riječima, za šest mjeseci ove godina tivatska vazdušna luka zabilježila je promet od 2.057 aviona i 291.635 putnika, što je 8,2  odnosno 6,5 odsto više nego u uporednom periodu lani.

„Zadovoljni smo kako se stvari odvijaju, a sudeći prema najavama avioprevoznika, „pravi posao“ nam tek predstoji do kraja ovog mjeseca, te u julu i septembru i djelimično oktobru, tako da očekujem da ćemo ove godine bez problema ostavriti zacrtani cilj i prvi put u istoriji ovog aerodroma, imati ukupan godišpnji promet veći od milion putnika.“- istakao je Mačić dodajući da poslovodstvo JP „Aerodromi Crne Gore“ intenzivno radi i na stvaranju preduslova za početak dugo očekivane rekonstrukcije i proširenja kapaciteta aerodroma Tivat. Idejno riješenje je već završeno, a najznačajniji njegov dio je nova velika terminalna zgrada koja će se graditi sa sjeverne strane postojećeg terminala. Izgradnjom svega što je planirano i što će koštati par desetina miliona eura, aerodroma Tivat će imati kapacitete da godišnje opsluži i do 3 miliona putnika.

U međuvremenu, Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA, privela je kraju gradnju novog kontrolnog tornja i prostorija za Aerodromsku kontrolu letjenja Tivat. Novi objekat vrijedan oko 4 miliona eura sa najsavremenijom elektronskom opremom za vođenje i komunikaciju sa vazduhoplovima, stavljen je u probni rad i trenutno kontrolori letjenja na aerodromu Tivat svoj posao u test-režimu za novu opremu, obavljaju paralelno iz novog kontrolnog tornja i privremenog objekta – tzv.kanađanke smještene na južnom kraju platforme aerodroma.

Izvor:S. L.

Najčitanije