Aerodrom Tivat dobija novu opremu

Aerodromi Crne Gore ulažu oko 1,5 miliona eura u novu opremu za opsluživanje vazduhoplova i kontradiverziona sredstva

Britanski loukoster „Easy Jet“ u Tivtu

Kompanija Aerodromi Crne Gore (ACG) raspisala je ovih dana više tendera za nabavku nove opreme za opsluživanje vazduhoplova, kao i nove sigurnosne i kontradiverzione opreme, ukupne vrijednoti od oko 1,5 miliona eura, a koji se se u najvećem dijelu odnose na aerodrom Tivat.

U toku je tender vrijedan 850 hiljada eura za nabavku ukupno tri komada novih samohodnih natkrivenih stepenica za ukrcaj i iskrcaj putnika iz aviona. Od toga       su dvoje novih mašina namijenjene za aerodrom Tivat, a jedne stepenice za aerodrom Podgorica.   U sklopu istog tenedera kupuje se i dvoje manjih vučnih stepenica za ukrcaj putnika u avione za potrebe aerpdroma Podgorica, dok vazdušna luka u Tivtu preko ovog tenedera treba da dobije još i tri komada novih samohodnih otkrivenih stepenica bez nadstrešnice. Dobavljač je dužan da uz isporuku nove opreme obezbjedi i dvodnevnu obuku osoblja vazdušnih luka u Podgorici i Tivtu za njeno korišćenje.

Raspisan je i teneder za kupovinu ukupno šest novih samohodnih trakastih elevatora za teret (ukrcaj i iskrcaj prtljaga u avione), vrijedan 420 hiljada eura. Po tri elevatora namijenjena su objema vazdušnim lukama.

U toku je i tender za nabavku novog vučnog dizel-agregata za snabdijevanje električnom energijom putničkih aviona dok oni stoje na platformi aerodroma u Tivtu, procijenjene vrijednosti 60 hiljada eura. Služba zaštite i spašavanja aerodroma Tivat uskoro će dobiti i novu prenosnu vatrogasnu pumpu kapaciteta 1.200 litara u minuti, procijenjene vrijednosti 16 hiljada eura, a na tivatski aerodrom stižu i nova dva prenosna agregata za struju ukupne vrijednosti 10 hiljada eura.

Sa beogradskom firmom „Security Comapny Kobra“, ACG su već potpisali ugovor vrijedan 178.500 eura za nabavku dva nova najsavremenija detektora za eksploziv i metale koji će se do kraja godine instalirati na odlaznom gejtu aerodroma u Tivtu.

IzvorS.L
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.