Aerodrom Tivat – Od aprila će skenirati sve koji dolaze na terminal

Vazdušna luka u Tivtu među prvima u Evropi dobila novu bezbjedonosnu opremu

Danas na aerodromu Tivat

Dva najmodernija nova fiksna skenera za metal i eksplozive vrijedna preko 180 hiljada eura, instalirana su danas na aerodromu Tivat. Riječ je o uređajima američkog proizvođača „Evolve Technology“ koji skeniraju osobe što prolaze između senzora postvljenih u dva stuba, a koji onda preko monitora, obavještavaju operatera skenera da li kontrolisana osoba na sebi nosi neki sumjiv metalni predmet ili eksplozivne materije.

Novi skeneri danas su stavljeni u probni rad u prisustvu inspektora za bezbjednost Agencije za civulno vazduhoplovstvo Crne Gore Krsta Pavićevića, pomoćnika za bezbjednost izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Jovana Mačića i načelnika za bezbjednost Aerodroma Tivat Boška Lukovića. Na uređajima će se u narednom peridu obučavati osoblje Službe bezbjednosti Aerodroma Tivat prije nego novi skeneri budu postavljeni na konačnu lokaciju- na prilaze ulaznim vratima same terminalne zgrade tivatske vazdušne luke, sa njene tzv. kopnene strane.

„Skeneri su namijenjeni kontroli svih lica koja iz bilo kojeg razloga prilaze kopnenoj, odnosno javnoj zoni aerodroma. Praksa kontrole te zone u vazdušnim lukama sa aspekta unošenja metalnih predmeta ili eventualno, eksplozivnih materija, uvedena je tek nedavno i to su novi standardi koje za sada primjenjuje samo manji broj država u Evropi i svijetu. Ipak, s obzirom da će ti standardi biti uskoro obavezni po preporuci Međunarodne civilne vazduhoplovne organizacije ICAO, mi smo došli u priliku da budemo među predvodnicima te prakse jer su ovavi skeneri do sada u Evropi instalirani na samo par najvećih i najbitnijih aerodroma“- kazao je Mačić istakavši da tih skenera nema još ni  na jednom od aerodroma u bivšoj Jugoslaviji.

Podsjećajući da su Aerodromi  Crne Gore ispunili se stroge bezbjedonosne kriterijume da naša zemlja od prole godine uđe u probrani klub „Jedna bezbjednosna kontrola“ (One Stop Security) država čije vazdušne luke omogučavaju putnicima da između njih lete prošavši samo jednu bezbjednosnu kontrolu, Mačić i Pavičevič su naglasili da ACG stoga nastavljaju da primjenjuju najmoderniju tehnologiju i praksu koja se razvija na osnovu najnovijih analiza bezbjedonosnih izazova u civilnom vazduhoplovstvu.

Aerodrom Tivat – foto Boka News

„Svjedoci smo da se napadi ili vanredni bezbjedonosni događaji na aerodromima sve manje dešavaju u sterilnoj odnosno tzv. vazdušnoj strani aerodroma, u koju se stogo kontrolisamo ulazi nakon kontradiverzionih kontrola, već su se posljednji teroristički napadi sa velikim brojem žrtava desili upravo u javnim zonama aerodroma – najčešće na terminalima prije mjesta za čekiranje putnika. Uvođenjem ove najnovije tehnologije i prakse kontrolisanja preko skenera svih koji ulaze u terminalnu zgradu aerodroma, rizik da se tako nešto ponovno desi gotovo da se potpuno minimizira“- istakao je Mačić. On je dodao da će novu skeneri biti postavljeni na stalne pozicije pred prilazom terminalnoj zgradi aerodroma u Tivtu najkasnije do aprila naredne godine i da svojim kapacitetom od 600 ljudi na sat po uređaju, neće uticati na  propusnu moć putničkog terminala.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.