10 C
Kotor

Slušaj online radio

Aerodrom Tivat – 20 miliona eura za rekonstrukciju

Aerodrom Tivat
Aerodrom Tivat

Izvršni direktor „Aerodroma Crne Gore“ (ACG) Milovan Djuričković u prisustvu predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Đulija Morena i Radoslava Ralevića, potpisao je juče mandatno pismo i tim korakom počinju zvanični pregovori o kreditiranju projekta izgradnje novog terminala na aerodromu Tivat, rulne staze, manevarskih površina i stajanke za avione- saopšteno je iz ACG.

Portparolka ACG Milica Babić kazala je da se očekuje kreditna podrška EBRD od 20 miliona eura za rekonstrukciju i unapređenje kapaciteta najprometnijeg crnogorskog aerodroma.

„Značajno je naglasiti da EBRD nije tražio garancije Vlade s obzirom na kredibilitet ACG. i dosadašnju uspješnu saradnju. Predstavnici EBRD su najavili da će najvjerovatnije zatri sedmice biti objavljen tender za odabir konsultanta za čiji je angažman novac već obezbjedjen.“- istakla je Babić.

Ona je dodala da će novi ciklus investicija ACG koji se otvara dobijanjem ovog kredita biti isključivo usmjeren na tivatski aerodrom.

Aerodrom Tivat
Aerodrom Tivat

„To za rezultat treba da ima novu, modernu i sadržajima bogatu terminalnu zgradu, kao i brojne nove sadržaje na manevarskim površinama za avione. Budući razvoj tivatskog aerodroma, na taj način će, između ostalog i u potpunosti i adekvatno pratiti i izgradnju velikih turističkih projekata na Crnogorskom primorju.“ – kazale je Babić.

Bord direktora ACG, je krajem prošle godine usvojio mandatno pismo, Vlada ga je krajem januara prihvatila, pa su se nakon jučerašnjeg potpisivanja tog dokumenta, stvorile sve formalno-pravne pretpostavke da počne procedura kako bi što prije bio potpisan ugovor o kreditiranju.

Aerodrom Tivat već godinama bilježi značajan porast obima saobraćaja to nisu pratila adekvatna ulaganja u njegovu infrastrukturu jer je prednost bila data investicijama u razvoj aerodroma Podgorica. Tivat je prošle godine prihvatio 910,5 hiljada putnika što ga je pozicioniralo na sedmo mjesto na listi od deset najprometnijih aerodroma na prostoru bivše Jugoslavije, dok je Podgorica pala na posljednje mjesto na toj listi sa prometom od tek 701 hiljadu putnika. Zbog zaostajanja u razvoju aerodroma Tivat, Vlada je razmatrala mogućnost da menadžment nad tom vazdušnom lukom povjeri nekom stranom parteru a interesovanje su pored ostalih, pokazale kanadska kompanija „SNC Lavalin“ i francuska „Vinci“.

Najčitanije