13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Adriatic sea forum – Promocija cjelokupnog područja Jadranskog mora

Dubrovnik
Dubrovnik

Drugi “Adriatic sea forum 2015” koji se održava u Dubrovniku juče i danas ima za cilj poboljšati promociju cjelokupnog područja Jadranskog mora kroz tačno određene odabire i prilagođene programe, kao što je saradnja među državama (7), regijama (25) i destinacijama (preko 150) koje se nalaze na ovome moru te na taj način proširiti poslovne mogućnosti i rezultate za sve operatere koji su uključeni u sektore koji su sastavni dio ovog foruma.

Na forumu učestvuje oko 300 eminentnih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora. Medju participantima su predstavnici Evropske unije, organizacija za promociju turizma, turoperatora, lučkih uprava, marina, specijalizovanih turističkih agencija za nautički turizam, specijalizovanih kompanija za kružna putovanja i hotelskih udruženja.

“Adriatic sea forum 2015” pruža mogućnost svim zainteresovanim da se upoznaju sa potencijalima koje Jadransko more može pružiti ne samo za razvoj pomorskog saobraćaja (nautički turizam, kružna putovanja, trajektni prevoz), već i za brojne djelatnosti koje su  sa njim  povezane. Tokom foruma organizovani su okrugli stolovi i prezentacije u pravcu intenzivnije promocije cjelokupnog područja Jadranskog mora.2015-04-20-11-41-485-

Europska unija i Europska komisija su pokretanjem EUSAIR strategije pokazali kako veliku pažnju pridaju razvoju produktivnih djelatnosti na jadranko-jonskom području, kao što su to već i učinili za ostala morska područja.

Direktorica NTO Crne Gore Željka Radak govorila je na panelu “Jadransko more: jedno more, jedna destinacija, jedan brend”, na kojem su učestvovali predstavnici nacionalnih turističkih organizacija Hrvatske i Italije i predstavnici turističkog sektora Slovenije i Italije.

Sa foruma

Tokom panela razgovaralo se o mogućnostima organizacije i promocije Jadrana kao jedne cjeline imajući u vidu jedinstvo različitosti ove destinacije. Istaknuto je da se međudržavnim kordiniranim i usmjerenim akcijama mogu iskoristitii različiti aspekti    razvoja pomorskog turizma  koji će za rezultat imati ekonomski rast  u svim državama.

Nautički turizam zauzima značajno mjesto u razvoju crnogorske turističke ponude koja uz veliko prirodno bogastvo i kulturno istorijsko nasleđe ima mogućnosti da postane lider u ovom vidu turizma. U zadnjih nekoliko godina nautički turizam bilježi rast broja turista na Mediteranu. Prema zvaničnoj statistici u 2014.godini u CG ušlo je 4,6% više plovila za razonodu, sport i rekreaciju i ostvareno je povećanje od 14,9% broja turista koji su na ovaj način posjetili Crnu Goru u odnosu na 2013.godinu.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije