11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Adriatic canyoning“: Partneri potpisali sporazum i održali prvi radni sastanak

Potpisivanje sporazuma, Široki Brijeg

Sporazum za projekat „Adriatic canyoning“  između Grada Širokog Brijega, kao vodećeg partnera, i  Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Općine Grude, Grada Drniša, Grada Obrovca i Razvojne agencije Zadarske županije “Zadra nova”, potpisan je u četvrtak u Širokom Brijegu.

Ovo je ujedno bio i prvi radni sastanak na kojem su projektni parneri utvrdili dinamiku implementacije projekta čija realizacija počinje 1. jula.

„Partneri su se saglasili da će ovaj projekat pomjeriti granice interesovanja turista sa obale na zaleđe i staviti akcenat na veliki potencijal cjelokupnog jadranskog zaleđa. Takođe, da će se za lokalno stanovništvo otvoriti mnoge mogućnosti, prije svega za one usmjerene ka ruralnom turizmu koji na navedenim lokacijama nije dovoljno uključen u ukupnu turističku ponudu“, saopštavaju iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Kako ističu, „Adriatic canyoning“ će biti podloga za partnerstva na svim narednim projektima koji mogu biti realizovani.

„Ova grana aktivnog turizma koju počinjemo razvijati, može se operativno nastaviti kroz neka nova partnerstva, na svakom sledećem projektu. Sve lokacije – Kanjon Borak, Peć-Mlini, Zrmanja, Čikola, rijeka Tihaljina i naš Vrbanj na Orjenu dobiće novu outdoor ili adventure infrastrukturu, koja diverzifikuje i proširuje turističku ponudu jadranskog zaleđa u cjelini.  Biće kreiran zajednički model upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom. Radićemo najačanju za turističke usluge kroz treninge, radionice, obuke za instruktore i vodiče“, navode iz Agencije.

Potpisivanje sporazuma, Široki Brijeg

U toku implementacije projekta planirana su četiri „adventure week-a“, na svakoj od atraktivnih lokacija koje će biti opremljeni novom infrastrukturom – Zrmanja, Čikola, Hercegovina  i Orjen adventure week. Tako će treninzi koji budu sprovođeni dodatno doprinijeti promociji projekta i svake od lokacija.

Osim toga, pristupiće se formiranju brenda „Adriatic canyoning“, kako bi se i na taj način povećala atraktivnost jadranskog zaleđa, a Crna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina kroz „Adriatic canyons adventure tours“ pozicionirale visoko na mapi poželjnih destinacija svih koji su željni avantura u prirodi.

„Adriatic Canyoning“ projekat je Grada Širokog Brijega, Općine Grude, Grada Drniša, Grada Obrovca, Razvojne agencije Zadarske županije “Zadra nova” i Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Odabran je za finansiranje po prvom pozivu prekogranične saradnje Interreg-IPA Hrvatska – Bosna i Hercegnovina- Crna Gora, na koji je šest partnera apliciralo u junu prošle godine.

Podsjećamo, zahvaljujući ovom projektu Herceg Novi i Boka će dobiti prvi avanturistički park, u podožju Orjena, na Vrbanju.

 

Najčitanije