Administracija „koči“ i helikoptere i pilotsku školu

Australijski biznismen koji je investirao nekoliko miliona u Crnoj Gori, izuzetno teško razvija svoje poslove

Promo logo Hawattove firme
Promo logo Hawattove firme

Autralijski biznismen Romy Hawatt koji je do sada investirao nekoliko miliona eura u Crnoj Gori, suočio se sa teškoćama u realizaciji svoje ideje da u našoj državi uspostavi nešto što veoma nedostaje crnogorskoj turističkoj ponudi – usluge tzv.helikopterskog čartera i transfera, kao i pilotsku školu. Zbog raznoraznih administrativnih prepreka i nerazumijevanja, njegov vazduhoplovni biznis koji je u Crnoj Gori do sada još u potpunosti nije „raširio krila“.

Nakon što je nekoliko godina putovao po Balkanu, Hawatt je prije dvije godine krenuo sa investicijama u Crnoj Gori osnovavši podružnicu svoje multinacionalne kompanije „Aviation Airways“ koja inače, posluje u Australiji, Španiji, Velikoj Britaniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Maleziji, Kini, Iraku, Indoneziji, Japanu, Libanonu i Kuvajtu. Do sada je uložio nekoliko miliona eura u detaljnu rekonstrukciju sportskog aerodroma Ćemovsko polje sa namjerom da tamo formira školu za obuku pilota aviona i helikoptera, kupio je četiri mala aviona i dva helikoptera i prvi je ovdje uveo biznis tzv. helikopterskog čartera i transfera posredstvom svoje agecije „Discover Montenegro“.

Međutim, uprkos odličnim tehničkim i kadrovskim uslovima i činjenici da ga je ove sezone promovisalo više turističkih agencija, oba Hawattova projekta, zbog niza administrativnih prepreka za koje se australijski biznismen nada da će uskoro biti prevaziđene, još nisu u punoj mjeri zaživjela.

Hawattov helikopter slijece na aerodrom Tivat
Hawattov helikopter slijece na aerodrom Tivat

Hawattov moderan laki helikopter tipa „Airbus Helicpters“ E-120 C „colibri“, nije dobilo dozvolu slijeće i polijeće sa helidroma koji je u međuvremenu izgrađen u Porto Montenegru jer je vrhovna vazduhoplovna vlast u državi – Agencija za civilno vazduhoplovstvo izrazila rezervu prema mogućnosti da se leti sa te lokacije. Porto Montenegro je uloživši nekoliko miliona eura, ovdje u protelih nešto više od pola godine, izgradio helidrom površine 4.200 kvadrata sa sletnom površinom za helikoptere, rulnom stazom, hangarem, pristupnom saobraćajnicom, pješačkom stazom i terminalnim platoom,te mogućnošću za snabdijevanje helikoptera gorivom. Ipak, ACV je iz razloga sigurnosti, odbila da sa tog helidroma dozvoli letenje jednomotornih helikoptera kakav je Hawattov EC-120.

„Ne shvatam u čemu je tu problem jer helikoptere ovog tipa u svijetu koriste mnoge državne službe poput policije ili hitne medicinske pomoći i sa njima lete bukvalno iz središta gradova. Kao mjeru kompromisa da bi zadovoljili jasno prisutan interes za ovom vrstom transporta u Crnoj Gori, stoga smo u dogovoru sa Porto Montenegrom, odlučili da napravimo novu površinu za polijetanje i slijetanje helikoptera i iznajmili smo plutajuću baržu – ponton koji je ofarban i uređen u skladu sa propisima i postavljen na glavi mula 1 Porto Montenegra, skoro 500 metara daleko od obale. Spremni smo da odavde letimo u skladu sa instrukcijama koje nam daje Kontrola letjena sa aerodroma Tivat, polijećući, osnosno prilazeći na slijetanje isključivo sa morske strane, dakle, preko Tivatskog zaliva, a ne preko grada. Ipak, i dalje čekamo odobrenje da odavde počnemo operacije.“- kaže Romy Hawatt.

Stoga je on svoj helikopter privremeno stacionirao na aerodromu Tivat ali kaže da je stekao utisak kako ni menadđžemnt tivatske vazdušne luke nije raspoložen za dugoročnu saradnju.

„Ponudio sam im da na duže vrijeme zakupim jednu parking poziciju za helikopter na dijelu platforme aerodroma rezervisanom za tzv.generalnu avijaciju i platim im je onoliko koliko bi im platio avion te težine parkiran na toj lokaciji – odbili su. Nakon toga, predložio sam da helikopter polijeće i slijeće sa travnate površine, odmah uz platformu aerodroma, ali i to nisu željeli da prihvate tvrdeći da će strujanje vazduha od propelera helikoptera podići kamenčiće koji će oštetiti ostale parkirane avione. Tražio sam da sprovedemo test u praksi i kada se pokazalo da odatle, ispod helikoptera u slijetanju, nije poletjela ni travka, a kamoli kamenje, ni tada nisu pristali da mi odobre tu lokaciju, objašnjavajući to razlozima koji su po meni, nelogični i opstruktivni.“- priča Hawatt dodajući da njegovoj firmi lokacija za slijetanje helikoptera na aerodromu Tivat treba zbog međunarodnih letova jer bi putnici ovdje prolazili graničnu proceduru, dok mu lokacija u Porto Montenegru treba za letove iznad Crne Gore sa klijentima koji žele da brzo stignu do nekog mjesta u državi ili uživaju u panoramskim letovima nad crnogorskim prirodnjim ljepotama.

Pogled na peraške otoke iz Hawattovog helikoptera
Pogled na peraške otoke iz Hawattovog helikoptera

„Putna infrastruktura u Crnoj Gori je loša i neadekvatna, tako da je helikopterski čarter, posebno u slučaju bogatije klijentele kakva sve češće ovdje dolazi, pravo riješenje. Ipak, do sada i pored svih nastojanja, nisam uspio da to približim i onima koji donose odluke u državnoj administraciji.“- ističe australijski biznismen dodajući da bi, u slučaju da posao krene, vrlo brzo uvećao svoju flotu helikoptera i aviona u Crnoj Gori. On naglašava da je sagovornicima u državnoj upravi skrenuo pažnju da mogu besplatno računati na njegove helikoptere i pilote u svakom trenutku, prilikom bilo kakve vanredne situacije ili nesreće na moru ili kopnu jer je to ujedno i najbrži i najefikasniji način intervencije i pružanja pomoći ugroženima.

2 Komentari

  1. Zarad pune slike, firmu je osnovao nas covijek iz Herceg Novog, i napustio je projekat iz razloga koje navodi novinar. Cak mislim da je tekst i preblag.

  2. ne mogu virovat,biznismen nudi besplatne letove u vanrednim situacijama,a hrvatska plača talijanskoj helikopterskoj ekipi hitne letove s otoka,a i ptice na grani znaju sta triba napravit,počastit “ekipu” s fetom torte da svi budu sritni i zadovoljni.A onda čemo vidjat”kolibriće” kako lete iznad boke kotorske, “kolibriče” koristi policija u Brazilu,Njemačkoj,itd.a nadam se da su kvalitetni,a proizvode se u Kini.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.